Investiţii de milioane de euro pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul a atras până acum fonduri europene de 74 de milioane de lei, prin Polul de Creştere, iar alte 14 proiecte aşteaptă finanţare.

Potrivit lui Mihai Veştea, şeful Departamentului de Coordonare a Polului de Creştere Braşov din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională 7 Centru, cinci proiecte au primit finanaţare, iar contractele se semnează în ianuarie.

Proiectele vizează construirea unui centru de agrement şi SPA la Predeal, refacerea străzilor şi construcţia de parcări pentru zona DN1 - Cioplea - Clăbucet - DN1, tot la Predeal, amenajarea unui centru cultural cu 300 de locuri într-o clădire nefolosită a unui fost liceu din Săcele, construcţia parcării sub şi supraterane din apropierea Spitalului Militar din Braşov şi construcţia trenuleţului cu cremalieră de la Râşnov, care să facă legătura cu cetatea. În total, valoarea investiţiilor se ridică la peste 100 de milioane de euro.
„Polul de Creştere Braşov va depune proiecte la ADR Centru cu un grad de acoperire de 120% a fondurilor disponibile. Sperăm ca din economiile realizate la licitaţiile de lucrări să fie finanţate toate proiectele depuse", a declarat Mihai Veştea.

Parcare pentru limuzine

Parcarea de lângă Spitalul Militar va avea şase niveluri, dintre care trei subterane şi va fi prevăzută cu două intrări şi ieşiri. Accesul pietonal va fi asigurat separat faţă de accesul autovehiculelor. Parcarea va fi dotată şi cu punct de încărcare a bateriilor autoturismelor electrice. Proiectantul trebuie să prezinte două variante de soluţii de acces, respectiv cu lift şi cu rampe de acces. Vor exista locuri speciale de parcare pentru limuzine.

Centrul SPA de la Predeal se va întinde pe 5.000 de metri pătraţi şi va avea pe lângă săli de relaxare şi masaj şi o sală de sport. În plus va exista şi un centru de agrement cu jocuri pentru adulţi şi copii.

Trenuleţ la Cetatea Râşnov

Un alt proiect aşteptat de ani buni este realizarea unui trenuleţ cu cremalieră care să urce din centrul oraşului Râşnov către cetate. „Am reuşit să cumpărăm Casa de Cultură, loc unde va fi un punct de plecare al liftului înclinat", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Liftul înclinat va avea o lungime de 165 de metri, pe o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade şi va avea două staţii. Aproape 12 curse pe oră vor putea fi făcute, capacitatea de transport fiind de 700 de persoane pe oră, având în vedere că în cabină pot urca 30 de persoane. Costul de utilizare al acestui lift este redus, deoarece va avea o contragreutate care va ajuta la urcare. Valoarea acestui proiect se ridică la 13,3 milioane de lei.


Camere video în şcoli

Autorităţile locale vor să acceseze fonduri europene pentru a monta mult-anunţatul sistem de supraveghere video în şcoli. Valoarea totală a investiţiei este de 3,9 milioane de lei. Edilii vor contribui la proiect cu aproape 840.000 de lei. Vor fi montate sisteme moderne de securitate şi monitorizare în nouă unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Generală Nr. 2, Şcoala Generală Nr. 3, Şcoala Generală Nr. 4, Şcoala Generală Nr. 11, Corpul A al Şcolii Generale Nr. 15, Şcoala Generală Nr. 25, Şcoala Generală Nr. 31, Colegiul Naţional „Unirea", şi Colegiul Economic „A. Bârseanu". Totodată, se va înfiinţa un dispecerat special pentru monitorizarea acestor camere.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite