Vaca Monica, eroină la Braşov: dă 55 de litri de lapte pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica este „vedeta" fermei de la Institutului de Cercetare şi Dezvoltare de la Braşov. Este o frumoasă „Bălţată românească", în vârstă de opt ani care a bătut toate recordurile la rasa din care face parte. Monica dă 55 de litri de lapte pe zi, adică peste 10.000 de litri de lapte anual. Asta în condiţiile în care o vacă obişnuită dă între 8 şi 15-20 de litri de lapte pe zi.

Nu mănâncă nimic deosebit faţă de celelalte 180 de vaci din ferma de la Braşov. Are însă un fond genetic foarte bun cu ajutorul căruia a uimit pe toată lumea. „Este rezultatul unei combinaţii genetice foarte bune. Nu a fost tratată cu nimic deosebit faţă de celelalte exemplare. Din experienţă pot să spun că 2,25% dintre exemplare au un potenţial mult mai mare decât restul efectivelor" ne-a declarat Emil Neacşa, şeful fermei.

CITEŞTE ŞI: Patrimoniu genetic de „Bălţată Românească“, păstrat la Braşov

Vacă de 4.000 de euro
Cu un randament atât de bun are o valoare piaţă, în primii de viaţă, de 4.000 de euro. Destul de mult având în vedere că o junincă (vacă gestantă pentru prima oară) se vinde cu 1.600-1.800 de euro. Investiţia se poate amortiza însă destul de rapid. „Dacă înmulţim 10.000 de litri de lapte cu 1,5 lei cu cât se vinde din fermă ajungem la 15.000 de lei anual. Dacă scădem întreţinerea din fermă, utilităţile şi furajele se ajunge la un venit de 6.000-7.000 de lei", mai spune Emil Neacşa.
Monica a fătat până acum cinci viţei, dar niciuna dintre „fiicele" ei nu este la fel de productivă. „A avut până acum cinci fătări, dar niciuna dintre fiice nu se ridică la performanţele mamei", completează Emil Neacşa.

La final de „carieră"
Monica se apropie acum de finalul unei cariere strălucite. „În ţările occidentale o vacă se exploatează 5-6 ani. La rasa bălţată romînească, din care face parte şi Monica, exploarea merge până la 10 ani. După aceea, producţia de lapte începe să scadă treptat", a mai spus Emil Neacşa.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite