Teroare la Braşov! Incendiul izbucnit în urmă cu trei zile la groapa de gunoi face aerul irespirabil (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu care a izbucnit vineri la groapa de gunoi a Braşovului acoperă oraşul de fum. Mai multe echipaje ale pompierilor se străduiesc să oprească extinderea flăcărilor.

Ai poze de la rampa de gunoi si cu fumul care polueaza Braşovul? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro

20 septembrie 2010, ora 16.40 Pompierii se luptă, şi la această oră, să lichideze focarele de încendiu de la groapa de gunoi a Braşovului. „Ploaia ne ajută în continuare, însă cantităţile de apă nu sunt sufieciente. Noi vom munci şi în această noapte şi sperăm să lichidăm incendiul. La faţa locului sunt cinci autospeciale, două motopompe şi două maşini din care descărcăm pământ. Cauza probabilă a incendiului o vom enunţa mâine dimineaţă“, a mai spus Stelian Rechiţean, şeful ISU Braşov.

20 septembrie 2010, ora 10.50 Fumul gros provenit de la rampa ecologică de gunoi care a acoperit Braşovul începând de vineri s-a redus datorită ploilor abundente din cursul nopţii de duminică spre luni, pompierii intervenind în continuare cu cinci autospeciale în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Fumul s-a mai redus. Ne-a ajutat şi ploaia de peste noapte şi fumul nu mai este aşa dens. Noi suntem tot acolo şi intervenim cu cele cinci autospeciale. Nu vă pot spune dacă astăzi (luni - n.r.) vom reuşi să terminăm pentru că e foarte greu. Oricum, în după-amiaza aceasta vom şti cauza probabilă a incendiului", a declarat şeful ISU Braşov, Stelian Rechiţean, corespondentului MEDIAFAX.

20 septembrie 2010, ora 7.40 În pofida ploii torenţiale de seară incendiul de la groapa de gunoi a Braşovului nu s-a stins. Astfel, pompierii încearcă, şi la această oră, să lichideze focarele de incendiu.

19 septembrie 2010, ora 15.15  Brasovul, la podul de pe strada Zizinului. Fotografiile au fost făcute de Carmen Chiperea

image
image
image

19 septembrie 2010, ora 14.40 Schimbarea direcţiei vântului le oferă la această oră o gură de oxigen braşovenilor. Fumul dens îi afectează însă pe localnicii din Tărlungeni şi Săcele. Pompierii lucrează în continuare pentru lichidarea focarelor care menţin arderea în interiorul gropii de gunoi.

19 septembrie 2010, ora 14.00 Mai multe persoane au apelat la ajutorul medicilor de la Ambulanţă pentru că afecţiunile acestora au fost accentuate de smogul de peste oraş. Astmaticii au fost primii care au avut de suferit din cauza fumului gros provocat de incendiul de la groapa de gunoi. Medicii spun că fumul reprezintă un pericol pentru toţi bolnavii cu probleme respiratorii şi pentru cardiaci.

„Le recomandăm persoanelor cu probleme respiratorii să nu iasă din casă, pe cât posibil. Aceştia ar trebui să se protejeze de fum, stând în locuinţele lor, cu geamurile închise", a spus Mioara Văitiş, directoarea Ambulanţei Braşov.

19 septembrie 2010, ora 13.50

Pompierii nu au stabilit până acum ce anume a provocat focul care a cuprins groapa de gunoi a oraşului.  Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Stelian Rechiţean, a declarat că va numi o comisie care va cerceta şi va stabili cauzele incendiului.

„Fumul dens degajat ne dă mari bătăi de cap. Suprafaţa pe care se intervine este de 10.000 mp, iar în afară de cele cinci autospeciale care au acţionat aici în permanenţă, folosim motopompe şi pământ pentru limitarea incendiului. Timpul necesar pentru lichidarea tuturor focarelor nu se poate estima. Vom lucre cu siguranţă şi la noapte. Sperăm să ne ajute şi ploaia, care ar mări capacitatea noastră de intervenţie", a explicat Stelian Rechiţean, şeful ISU Braşov.

image

19 septembrie 2010, ora 13.30 20 de camioane sunt folosite la această oră pentru a aduce pământ la groapa de gunoi. Aceste utilaje răstoarnă pământul în zonele în care mai există focare de incendiu. Ca să suplinească lipsa presiunii de apă din zonă, echipele de intervenţie au apelat la mai multe cisterne care realimentează autospecialele pompierilor. Mai mult, câteva motopompe se alimentează direct de la un pârău care curge în apropierea rampei de gunoi.

image

„Maşinile de pompieri au fost distribuite pe două flancuri având misiunea de a lichida focarele existente şi de a stopa extinderea incendiului pe zonele neafectate. Acum s-a trecut la alimentarea cu apă pe o linie directă, din râul din spatele rampei de gunoi. Localităţile în care ajunge fumul degajat de incendiu sunt Braşov, Târlungeni şi Săcele. Sperăm însă ca până mâine această situaţie să îşi găsească rezolvarea, iar cantitatea de fum să fie vizibil diminuată", a declarat Ioan Gonţea, prefectul Braşovului.

image

19 septembrie 2010, ora 12.20 Un alt cititor, Dorin Spânu, care locuieşte pe strada Pârâului, ne-a trimis pe e_mail fotografii cu fumul care afecteaza Braşovul.

image
image

19 septembrie 2010, ora 12.00 Unul dintre cititorii noştri, Sorin, ne-a trimis câteva instantanee cu fumul care pluteşte deasupra Braşovului, făcute în zona Belvedere. Le puteţi vedea mai jos.

image
image

19 septembrie 2010, ora 12.45 Vedere spre Tampa de pe aleea Tiberiu Brediceanu. Poluarea cauzata de arderile de la groapa de gunoi.Foto trimisă de Alexandru Onoiu

image

19 septembrie 2010, ora 11.30 Comisarul Gărzii de Mediu Braşov, Jeni Popinceanu: „Am făcut constatările în acest caz şi este vorba despre o neglijenţă în gestionarea depozitului de gunoi, pentru care cei răspunzători vor primi o sancţiune contravenţională, al cărei cuantum nu a fost încă stabilit“. Popinceanu a precizat că nu există, momentan, un pericol pentru populaţie. ACeaasta poate apărea dacă degajarea de fum se va intensifica. Se vor efectua măsurători la nivelul oraşului Braşov, deoarece fumul se deplasează în funcţie de vânt şi de condiţiile atmosferice.

image

19 septembrie 2010, ora 10.30 Incendiul care a cuprins groapa de gunoi a oraşului face ca Braşovul să fie înecat de fum. Tot mai mulţi braşoveni apelează disperaţi numărul de urgenţă pentru a afla de ce în oraş aerul este irespirabil. Şi la redacţia ziarului „Adevărul de Seară Braşov" au existat cititori care au sunat îngrijoraţi pentru că fumul se simte şi în cele mai îndepărtate zone ale oraşului faşă de locul producerii incendiului, cum ar fi zona din Şcheii Braşovului.

image

Oamenii sunt nevoiţi să stea în locuinţele lor cu geamurile şi uşile închise pentru a nu inhala fumul gros care pluteşte în atmosferă. Pompierii fac eforturi supraomeneşti pentru a ţine sub control incendiul de la groapa de gunoi. „Vorbim de o cantitate foarte mare de gunoi. Focul a cuprins un hectar din mormanul de deşeuri depozitate aici, aşa că este nevoie de o cantitate foarte mare Pe timpul nopţii, la groapa de gunoi  au rămas în zionă două autospeciale, iar în această dimineaţă alte trei maşini au intervenit la faţa locului. Pentru că arde mocnit, în momentul în care se intervine cu apă se degajă o cantitate enormă de fum", a explicat Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

image

18 septembrie, ora 15.00 Incendiul a izbucnit la groapa ecologică de gunoi a oraşului, în urmă cu aproximativ 24 de ore. În ciuda intervenţiei prompte a pompierilor, incendiul nu a putut fi lichidat nici până acum.

image

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov spun că cele cinci echipaje care au acţionat continuu în zonă se confruntă cu lipsa de presiune a apei. „În momentul în care o maşină rămâne fără apă, realimentarea eacesteia durează aproximativ o jumătate de oră. Aşa că ne confruntăm cu timpi morţi, care îngreunează intervenţia", a spus Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

image

Reprezentanţii ISU Braşov mai spun că focul a reizbucnit cu putere în cursul zilei de astăzi.

image

Realimentarea autospecialelor pompierilor se realizează la anumite intervale de timp, de la cei mai apropiaţi hidranţi. Focul mocnit de la groapa de gunoi a Braşovului a condus la degajarea unei cantităţi importante de fum care s-a împrăştiat peste oraş.

Cele mai afectate zone sunt cele din apropierea gropii ecologice, situată la ieşirea din Braşov către Tărlungeni.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite