Incendiu de proporţii în Harghita. Zece hectare de teren sunt distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu de vegetaţie pe autostrada A1
Incendiu de vegetaţie pe autostrada A1

Aproximativ zece hectare de turbă ard mocnit în apropierea comunei Joseni, din cauza unui incendiu provocat de localnici, care au dat foc vegetaţiei uscate.

Mai mulţi locuitori din Joseni au depus reclamaţii la Primărie, din cauza fumului.
„Au venit câteva persoane şi au reclamat că vântul a adus dinspre turbărie un fum gros, care le-a invadat locuinţele şi aerul a devenit greu de respirat. Am trimis pompierii în zonă şi aşa s-a constatat că turba arde mocnit", a declarat primarul comunei Joseni, Gyorgy Istvan, pentru Mediafax.

Aer greu de respirat

Şeful Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, locotenentul colonel Ion Răzniciuc, a declarat, după deplasarea în zona turbăriei, că incendiul a fost generat cel mai probabil de focul aprins de un localnic care a vrut să îndepărteze iarba uscată şi necosită de pe fâneaţă şi, cum în zonă nu a plouat de trei luni, rădăcinile uscate cuprinse de flăcări au aprins stratul de turbă în care s-au dezvoltat.
„Aici a fost secetă, nu a plouat de trei luni şi vegetaţia a aprins turba. Sunt mai multe focare întinse pe o suprafaţă de până la zece hectare, care ard mocnit, fără flacără deschisă, dar care provoacă un fum albicios, înecăcios, greu de suportat de localnici. Nu există pericolul ca incendiul să se apropie de gospodării, însă când bate vântul aerul devine greu de respirat", a spus Răzniciuc.

Situaţie de urgenţă

Primarul comunei Joseni, Gyorgy Istvan, a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. „S-a hotărât să se sape un şanţ împrejurul zonei incendiate pentru izolarea focarelor aprinse. Se va săpa până se va ajunge la sol umed, la o adâncime de peste o jumătate de metru, şi apoi şanţul şi focarele vor fi stropite continuu, până la prima ploaie, cu apă din râul Mureş, aflat la 500 de metri depărtare de turbărie", a spus Răzniciuc.

Potrivit acestuia, "va fi o muncă enormă" în care vor fi implicaţi pompierii militari, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din comunele Joseni, Suseni şi Ciumani şi localnici.
Gyorgy a spus că incendiul ar fi izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, însă nu a fost sesizat până când localnici nu au simţit fumul adus de vânt dinspre turbărie.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite