Munte de gunoi lângă albia râului Buzău FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tonele de gunoi sunt depozitate chiar la liziera pădurii, în apropierea râului Buzău. Foto: Stelian Grăjdan
Tonele de gunoi sunt depozitate chiar la liziera pădurii, în apropierea râului Buzău. Foto: Stelian Grăjdan

La nici un kilometru de Rezervaţia „Valea Zimbrilor", un munte de gunoi face notă discordantă cu restul zonei.

Vama Buzăului a devenit un punct de atracţie al judeţului Braşov din anul 2008, când aici a fost inaugurată rezervaţia de zimbri. De atunci, autorităţile şi-au concentrat atenţia pentru a transforma zona într-una turistică, însă, localitatea primeşte o bilă neagră din partea vizitatorilor care au parte şi de o privelişte mai puţin plăcută.

La nici un kilometru de rezervaţie, chiar lângă alba râului Buzău este un munte de gunoi. Acesta a devenit vizibil, după ce copacii s-au desfrunzit, şi face notă discordantă cu restul zonei, care, în rest, este un bun exemplu la capitolul curăţenie. De fapt, gunoaiele au ajuns acolo cu bună ştiinţă, ani de-a rândul, respectivul perimetru fiind groapa de gunoi a comunei, până să se impună de către Uniunea Europeană închiderea tuturor rampelor din ţară, care nu sunt ecologice.

Pericol de poluare

Chiar dacă anii au trecut, locul a rămas un focar de infecţie, gunoaiele ajungând ameninţător până aproape de cursul râului. „E demult aşa. Acum, nu ştiu cine mai aruncă aici în pădure, că se ia gunoiul de acasă, dar sunt fel şi fel de oameni", ne-a spus Mihai Petru, unul dintre tăietorii de lemne, care trecea prin zona gropii de gunoi.
Un torent de apă mai puternic, cauzat de ploi sau de topirea zăpezii, ar putea duce la o catastrofă ecologică, dacă deşeurile ajung în apă. Reziduurile au început să se împrăştie în toate părţile, iar acolo sunt depozitate de la materiale plastice, la resturi din demolări.

Click pe poze pentru fotogalerie

Foto: Stelian Grajdan

Speriaţi cu amenzi

Primarul comunei, Tiberiu Chirilaş, susţine că de mai bine de doi ani, localnicii aruncă gunoiul în mod civilizat, la pubele, iar închiderea efectivă a vechii rampe este o chestiune de timp. „Nu mai duce nimeni acolo, fiindcă sunt prevăzute amenzi usturătoare, de 2.500 de lei, pentru cei care se abat de la litera legii. Am montat şi o plăcuţă, pentru ca oamenii să ştie că nu mai au ce căuta cu gunoaiele acolo. Nici nu ar mai avea de ce să ducă lumea mizeria acolo, fiindcă firma de salubritate vine şi ridică gunoiul de două ori pe săptămână şi îl transportă la rampa ecologică din Sfântul Gheorghe", ne-a spus primarul.

Ecologizarea, gata anul viitor

Acesta a precizat că cel târziu în primăvara lui 2012, se va începe nivelarea terenului şi plantarea de vegetaţie în zonă, astfel ca locul plin de deşeuri să devină doar o tristă amintire. Teoretic, groapa ar fi trebuit închisă din 2009, dar primarul dă vina pe durata de execuţie a proiectului. „A fost vorba de un proiect amplu în ceea ce priveşte închiderea acestei gropi. În momentul de faţă, derulăm procedura de licitaţie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de aceste lucrări. Închiderea rampei este prioritatea noastră. Practic, se vor pune mai multe straturi de pământ, dar se va planta şi gazon şi vegetaţie", a explicat edilul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite