Trei tineri din Garda Secuiască, cercetaţi pentru rasism, fascism şi xenofobie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început urmărirea penală împotriva a trei tineri, Csibi Barna, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, din Miercurea Ciuc, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, în dosarul 254/P/2010.

În 6 aprilie 2010, ei au pus pe un panou din lemn, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, un afiş inscripţionat în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei".

În rezoluţia de începere a urmării penale, semnată de procurorul şef al secţiei de urmărire penală, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Florin Braic, se arată că „sunt indicii temeinice privind comiterea infracţiunilor de  instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob".

Garda Secuiască „nu există"?!

Rezoluţia a fost postată şi pe site-ul „Gărzii Secuieşti", printre membrii fondatori figurând Csibi Barna şi Szocs Tibor. Alături de rezoluţie, pe www.szekelygarda.ro, a fost postat un mesaj prin care cei acuzaţi îşi exprimă indignarea faţă de acest demers pe care-l catologhează ca fiind „nedrept, discriminatoriu şi inacceptabil" iar acţiunea procurorilor este una de sorginte comunistă.

image

Csibi Barna susţine că nu a greşit cu nimic, întrucât „Constituţia din România consfinţeşte dreptul la opinie, fie ea şi negativă". În legătură cu cea de-a doua acuzaţie, de constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, acesta a spus că „este o prostie", susţinând că organizaţia „Garda Maghiară" nu există. „A fost o Gardă Maghiară, Batalionul Wass Albert, înregistrat în Gyor, până în momentul în care a fost scoasă în ilegalitate şi de atunci nu mai există", susţine Csibi.

Eminescu, hungarofob şi xenofob

Cu toate acestea, el a depus o adresă în numele acestei organizaţii la Primăria Miercurea Ciuc atât pentru acţiunea din 6 aprilie, cât şi pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în Attila, întrucât poetul naţional român ar fi „hungarofob şi xenofob". Întrebat de ce a depus cereri în numele unei organizaţii care nu există, Csibi a răspuns: „Ori din greşeală, ori pentru că avem dreptul...".

image

Conform Codului Penal, cei trei riscă până la 3 ani de închisoare pentru instigare la discriminare şi până la 15 ani de închisoare pentru constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Urmaşii lui Ferenc Szálasi?!

Afişul de pe panoul de lemn amplasat în centrul municipiului Miercurea Ciuc este unul folosit împotriva evreilor, în Ungaria, în 1944 în perioada în care Guvernul de la Budapesta era condus de Ferenc Szálasi, liderul partidului de extremă dreapta Partidul Crucilor cu Săgeţi şi al Mişcării Hungarist. Acesta avea o orientare fascistă şi a fost declarat criminal de război, după ce sub dictatura lui, în doar patru luni, au fost executaţi 200.000 de evrei, mulţi dintre ei fiind împuşcaţi pe malul Dunării şi aruncaţi în fluviu.

Protest de bun simţ al comunităţii evreieşti

„Este în acelaşi timp trist şi revoltător că astfel de evenimente se petrec în zilele noastre. Cu 66 de ani în urmă, în aprilie 1944, începea internarea evreilor din Transilvania de Nord, şi implicit din Miercurea Ciuc în ghetouri - primul pas pe scurtul, dar îngrozitorul drum spre exterminare. Dacă în acelaşi loc, în acelaşi oraş în care, probabil, nicio autoritate locală nu s-a preocupat de ridicarea unui monument în memoria acelor concetăţeni ucişi pentru singura lor «vină» de fi fost evrei, se găsesc azi tineri care să prolifereze aceleaşi texte cu care acum aproape trei generaţii a început Holocaustul, aceşti tineri trebuie să fie acuzaţi şi judecaţi conform legilor din România. Potrivit legii, faptele incriminate sunt acţiuni rasiste-antisemite şi trebuie pedepsite pentru a preveni repetarea acelor crime abominabile, care de peste un sfert de secol apasă conştiinţa omenirii. Este oribil să afişezi lozinci antisemite într-un oraş în care nu mai traieşte niciun evreu!", a declarat pentru „Adevărul" Tiberiu Roth, presedintele comunităţii evreilor din Braşov.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite