Luna Fotografiei în România, de marţi, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Luna Fotografiei în România, aflat la cea de-a doua ediţie, se deschide marţi la Braşov în prezenţa ministrului Culturii Kelemen Hunor, informează un comunicat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

La ceremonia oficială de deschidere a festivalului, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Braşov, marţi, de la ora 11.00, vor mai participa preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), Ştefan Tóth, membri ai Comitetului Director AAFR, oficialităţi judeţene şi locale, precum şi numeroşi artişti fotografi. La sfârşitul ceremoniei, ministrul Kelemen Hunor va susţine o conferinţă de presă.

Festivalul Luna Fotografiei din România, cu participare internaţională, aflat la ediţia a doua, este organizat de AAFR, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Evenimentul se va desfăşura în perioada 11 ianuarie - 10 februarie 2011, cuprinzând evenimente în mai multe localităţi din ţară.

În cadrulul festivităţii de marţi va avea loc înmânarea de către ofiţerul de legătură a României la FIAP, Csaba Balási, a celor 10 distincţii internaţionale FIAP, acordate artiştilor fotografi din România pentru rezultatele obţinute la saloanele internaţionale de artă fotografică organizate în diferite părţi ale lumii.

Ceremonia va fi urmată de înmânarea de către directorul Departamentului Saloane şi Distincţii al AAFR, Mircea Anghel, a unor distincţii naţionale acordate artiştilor fotografi membri ai AAFR. În încheierea festivităţii va avea loc vernisajul saloanelor naţionale Fotografia Anului şi Cupa Fotocluburilor de către directorii saloanelor - Mihai Moiceanu, vicepreşedintele AAFR, respectiv Ştefan Tóth.

De la ora 16.00, tot la sediul Muzeului de Artă din Braşov, va avea loc un colocviu naţional în care vor fi dezbătute o serie de probleme de actualitate legate de arta fotografică. Ziua de deschidere a festivalului este legată de ziua de naştere a primului fotograf de război de lume, Carol Popp de Szathmary (11 ianuarie 1812), şi a fost declarată drept Ziua Artei Fotografice din România prin Hotărârea Guvernului României nr. 458 din 05.05.2010.

Carol Popp de Szathmary (11 ianuarie 1812, Cluj - 3 iulie 1887, Bucureşti) a fost printre primii 10 fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este cunoscut ca primul fotojurnalist. În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate şi pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei. În anul 1860 a contribuit la înfiinţarea Bukuresti Magyar Közlöny, prima asociaţie culturală a maghiarilor din Bucureşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite