Citeşte aici povestea impresionantă a celui mai mare fotbalist braşovean, Nae Pescaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un caz particular în istoria fotbalului românesc, FC Braşov a avut în lotul României la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic, în 1970, trei fotbalişti: Adamache, Ivăncescu şi Nae Pescaru. Dintre aceştia, primii doi au încetat din viaţă, Nae Pescaru fiind singurul „stegar" supravieţuitor al generaţiei de la Guadalajara.

Cel mai emblematic fotbalist din istoria clubului de sub Tâmpa rememorează cu regret acea perioadă. „Din păcate, nu mi s-au dat multe şanse de a-mi aduce contribuţia la acel turneu final. Am trecut printr-o situaţie asemănătoare cu cea a lui Gicu Dobrin. Jucătorii de la FC Braşov nu erau printre favoriţii lui Angelo Niculescu. Acesta se baza pe un nucleu restrâns de fotbalişti, era un tehnician care avea anumite principii.

Dacă îl deranjai cu ceva nu te mai băga în echipă. Dinamoviştii Dinu şi Lucescu făceau legea la Naţională în acea perioadă. Oricum erau rare momentele când puteam părăsi ţara în acele vremuri şi ne bucuram ori de câte ori se ivea câte o posibilitate. A fost o experienţă minunată pentru noi să intrăm în contact cu o altă civilizaţie, o cultură diferită", spune Pescaru.

Ceartă din ţară

La Mondialul din 1970 s-a petrecut unul dintre cele mai controversate momente din istoria primei reprezentative. Tehnicianul Angelo Niculescu nu l-a folosit niciun minut în partidele de la Guadalajara pe Nicolae Dobrin. „Cei doi au avut unele discuţii aprinse încă din ţară, înainte de plecarea spre Mexic.

Era evident că Dobrin nu va fi folosit, întrucât ştiam că Angelo Niculescu este orgolios. L-a luat în lot pe Dobrin, dar i-a arătat cine este şeful şi nu l-a introdus pe teren. Dobrin a fost foarte dezamăgit, dar se aştepta la un asemenea scenariu", a menţionat Pescaru. 

Acesta consideră că experienţa din Mexic este cea mai importantă din întreaga lui carieră profesională. „Am trăit clipe de neuitat ca fotbalist, însă Campionatul Mondial din Mexic mi-a rămas în inimă pentru totdeauna. Am întâlnit fotbalişti de geniu şi am fost onorat să joc la acel turneu", a menţionat Nae Pescaru.

image

L-a promovat pe Marius Lăcătuş

La începutul anilor '80, Steagu' Roşu s-a confruntat cu o criză acută.  Numeroşi jucători au părăsit la acel moment gruparea. De acest lucru a profitat un junior - Marius Lăcătuş. „Eu eram antrenor interimar, situaţia era neplăcută şi am decis să promovez câţiva tineri. Am ales trei fotbalişti, printre care şi Lăcătuş.

Marius era la vârsta de 19 ani, dar avea reale calităţi. A jucat excelent şi nu a mai ieşit din echipă. Eram sigur că va ajunge departe. La mai puţin de un sezon distanţă, Steaua l-a ochit şi l-a transferat", a conchis Nicolae Pescaru. Pentru întreaga sa activitate închinată sportului rege, bărbatul a fost distins, în martie 2008, personal de preşedintele României.

Cel mai longeviv „stegar"

Cel mai mare fotbalist din istoria Braşovului a lansat, în anii '60-'70, lozinca devenită celebră în timp: „Cu Pescaru în echipă, de nimic nu ne e frică". Născut pe 27 martie 1943, la Breaza, Niki Pescaru a bifat 311 meciuri în prima divizie, marcând 62 de goluri. Nicolae Pescaru a debutat în Divizia B la Chimia Făgăraş, echipă pentru care a evoluat două sezoane.

La începutul sezonului 1962/1963, fotbalistul a ajuns la marea dragoste, FC Braşov. În tricoul „galben-negru", Pescaru a devenit cel mai longeviv jucător din istoria formaţiei de sub Tâmpa, evoluând 17 sezoane, până în 1981. Fostul mare fotbalist braşovean şi-a încheiat cariera în 1982, după un sezon petrecut la echipa Şoimii Sibiu.

A refuzat pe Dinamo

Nicolae Pescaru şi-a arătat ataşamentul pentru culorile „galben-negre" ori de câte ori a avut ocazia. Cel mai elocvent exemplu s-a petrecut în anul 1975, în momentul în care Steagu Roşu Braşov retrograda în Divizia B, după mulţi ani. „Chiar la finalul acelui sezon competiţional am primit o ofertă extrem de tentantă de la Dinamo.

Aveam 32 de ani la acea vreme, iar şefii de la Dinamo mi-au oferit un contract foarte avantajos. Însă, familia mea era stabilită în Braşov şi îmi era foarte greu să mă despart de această echipă, aşa că am ales cu inima, să rămân sub Tâmpa", povesteşte fostul mare fotbalist braşovean. După retrogradare, „stegarii" s-au luptat cinci sezoane în mediocritate, în Divizia B, echipa reuşind să revină în „A" la finalul stagiunii 1979/1980.

image

O viaţă plină de durere şi suferinţă

După o carieră fabuloasă ca fotbalist, Nae Pescaru s-a confruntat cu multe probleme, în special de sănătate, după ce a pus ghetele în cui. Ajuns la 68 de ani, legenda fotbalului braşovean a trecut prin clipe de coşmar, pe care, însă, le-a depăşit cu bine.

În decurs de doi ani, „nea Nae", aşa cum îl alintă apropiaţii, a suferit patru intervenţii chirurgicale la ochiul drept, iar acum vede numai cu stângul. În plus, Nae Pescaru se confruntă şi cu serioase probleme la spate, deplasându-se cu multă greutate. Ca şi cum aceste afecţiuni medicale nu ar fi fost suficiente, fostul mare fotbalist de la FC Braşov a suferit şi o intervenţie serioasă la cap, în urmă cu câteva luni.

Operaţie reuşită

Un accident aparent banal, putea duce la o tragedie! În iarna anului trecut, Nicolae Pescaru a alunecat pe gheaţă în propria curte, iar în urma căzăturii a dat cu capul de scări. „M-a durut atunci capul, am sângerat, dar m-am pansat, hemoragia a fost oprită şi totul părea în regulă", rememorează Niki Pescaru, momentul incidentului.

„În timp însă, am început să-mi pierd controlul muşchilor, nu mai aveam echilibru, pe româneşte mă cam dădeam de pereţi prin casă! Soţia mea a insistat să mergem să fac un tomograf, iar de acolo am ajuns direct pe masa de operaţie, la Spitalul Judeţean, pentru îndepărtarea unui hematom. Acum, însă, mă simt mult mai bine", a povestit fosta glorie a „stegarilor".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite