FOTO Remember FC Braşov – Inter Milano. 10 ani de la duelul memorabil din Cupa UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe vremea când juca la FC Braşov contra lui Inter Milano, Bodea (dreapta) l-a avut adversar direct pe brazilianul Adriano
Pe vremea când juca la FC Braşov contra lui Inter Milano, Bodea (dreapta) l-a avut adversar direct pe brazilianul Adriano

Cu ceva mai mult de zece ani în urmă, FC Braşov ajungea în cupele europene după aproape trei decenii şi aducea sub Tâmpa marea echipă italiană Inter Milano. Mai exact pe 27 septembrie 2001, Stadionul „Tineretului" găzduia manşa retur a confruntării FC Braşov - Internazionale Milano.

Suporterii „galben-negrilor" aşteptau meciurile europene ale favoriţilor de 27 de ani. De la calificarea uluitoare în turul doi al Cupei UEFA, din sezonul competiţional 1974/1975, atunci când Braşovul lui Pescaru, Gyorffy sau Hârlab elimina pe Besiktas Istanbul. În sezonul 1974/1975, FC Braşov a fost eliminată din UEFA în turul doi, fiind învinsă, la general, cu   10-1, de echipa germană Hamburg.

La finalul sezonului 2000/2001, FC Braşov revenea în prim planul fotbalului european. Echipa pregătită pe atunci de Gabi Stan a terminat stagiunea respectivă pe un surprinzător loc trei, care asigura prezenţa în turul preliminar al Cupei UEFA. Braşovenii au încheiat sezonul 2000/2001 cu 50 de puncte în cont, la o singură lungime de locul doi, ocupat de Dinamo şi tot la un singur punct în faţa Rapidului.

În mod total surprinzător, deşi lăsase echipe pe locul trei, Gabi Stan a ales să plece la finalul sezonului de la FC Braşov, la Astra Ploieşti. Astfel, alături de Ilie Dumitrescu, pe banca tehnică a echipei a fost adus fostul mare jucător al „stegarilor", Adrian Hârlab. Însă, după două etape din sezonul 2001/2002, Ilie Dumitrescu a fost dat afară de la echipă de patronul Ioan Neculaie, iar Adrian Hârlab a fost nevoit să pregătească singur meciurile din cupele europene.

În partida de la Braşov, italianul Nicola Ventola (stânga) a marcat două goluri. Foto: Radu Colceru

fc brasov - inter

În primul tur al Cupei UEFA, actuala Europa League, FC Braşov a întâlnit formaţia Mika Aştarak, din Armenia. „Stegarii" au trecut cu un sec 7-1, la general, de armeni, după au învins cu 5-1 la Braşov şi cu 2-0 în deplasare.

Ronaldo, revenire de senzaţie

Pentru „galben-negrii" urma duelul cu una dintre cele mai titrate echipe din Europa, Internazionale Milano, care îi avea în acea perioadă în lot pe celebrii Ronaldo, Seedorf, Recoba sau Vieri. Turul s-a jucat pe 20 septembrie, la Trieste, întrucât italienii aveau propriul stadion suspendat.

Chiar dacă FC Braşov a început curajos meciul din Italia, iar Iorga a ratat o mare ocazie chiar în debutul confruntării, lipsa de experienţă a fost decisivă, iar „nerazzurri" au câştigat manşa tur cu 3-0, prin golurile marcate de Dalmat (min. 23), Kallon (min. 30) şi Di Biagio (min. 41).

În confruntarea de la Trieste, Adrian Hârlab a folosit următorul „11": Dossey - Buta, Bodea, Moldovan, Tinel Petre, Aurel Ghindaru, Isăilă, Iorga, Cocan, Stere şi Buga.

Meciul dintre Inter şi FC Braşov a marcat şi revenirea pe gazon a brazilianului Ronaldo, cel care absentase de pe teren opt luni, din cauza unei grave accidentări. Ronaldo a intrat pe teren în acea confruntare în minutul 61, în locul unui alt brazilian, Adriano. Echipa de start a Interului a arătat astfel: Toldo - Zanetti, Cordoba, Materazzi, Gresko, Seedorf, Di Biagio, Dalmat, Guglielminpietro, Adriano şi Kallon.

„Îmi aduc aminte că am ratat o mare ocazie chiar în debutul confruntării, prin Iorga. Poate dacă dădeam gol acolo altul era deznodământul final. La Trieste a fost o atmosferă senzaţională. Am jucat pe un stadion micuţ, cochet, în faţa a circa 7.000 de spectatori.

Am trăit un moment unic la revenirea lui Ronaldo. În momentul în care el a intrat pe gazon absolut toţi spectatorii s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat la scenă deschisă", îşi aduce aminte Adrian Hârlab.

„11-le“ de start al „stegarilor“ de la returul cu Inter Milano. Foto: Radu Colceru

fc brasov - inter

Inter a bătut şi în returul de la Braşov

Returul dintre Internazionale Milano şi FC Braşov a avut loc pe 27 septembrie 2001, pe Stadionul „Tineretului". Conştient de renumele adversarului, patronul echipei FC Braşov, Ioan Neculaie, a crezut că va da lovitura şi a pus preţuri exagerate la bilete, astfel că, din capacitatea totală de 14.000 de locuri, doar circa 9.000 de spectatori au fost prezenţi la duelul cu italienii.

„Stegarii", care au început meciul în aceeaşi formulă ca şi în tur, doar Robert Dani luându-i locul lui Cocan în primul „11", au evoluat mult mai curajos şi au ratat câteva ocazii importante.

În cele din urmă, Internazionale Milano a câştigat şi duelul de sub Tâmpa, cu acelaşi scor, 3-0. Golurile confruntării au fost marcate de Ventola (min. 13 şi 77) şi Guglielminpietro (min. 35). „Tot timpul am regretat că nu am avut mai mulţi spectatori la acel meci.

S-a luat decizia să se pună preţuri mari la bilete, iar acest lucru a fost în dezavantajul nostru. Am evoluat mult mai bine în retur, am avut 3-4 şanse importante de a marca, dar, din păcate, ne-a lipsit norocul", a precizat antrenorul braşovenilor de atunci, Adrian Hârlab.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite