Tiberiu Ghioane este cel mai bun produs al fotbalului braşovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijlocaşul de la echipa ucraineană Dinamo Kiev a început fotbalul mare la poalele Tâmpei, dar a evoluat într-o singură partidă pentru FC Braşov.

Născut la Târgu Secuiesc, Tiberiu Ghioane s-a lansat în fotbal la echipa de tineret a clubului Tractorul Braşov, pentru care a evoluat până în 1999.

Cel mai valoros jucător braşovean din ultimii ani a debutat în prima ligă în echipamentul celor de la FC Braşov, la vârsta de 18 ani, într-un meci jucat pe 2 octombrie 1999, împotriva celor de la Rapid. Ghioane a jucat un singur meci pentru FC Braşov, iar în iarna anului 2000 s-a transferat la Rapid Bucureşti.

A evoluat pentru această echipă un sezon şi jumătate, fiind aproape să devină campion naţional al României cu Rapid, echipă cu care a terminat pe locul doi în campionat în ediţia 1999-2000.

Debut la Naţională

În februarie 2001, Tiberiu Ghioane şi-a făcut debutul la echipa naţională, sub comanda lui Anghel Iordănescu, într-un meci amical cu Ucraina. Acestă partidă de verificare i-a adus şi transferul în campionatul ucrainean, la puternica echipă Dinamo Kiev.

A fost imediat remarcat de oficialii formaţiei din Ucraina, iar aceştia l-au cumpărat pe Tibi Ghioane la doar câteva zile după meciul amical. Fotbalistul s-a adaptat bine în Ucraine şi de nouă ani evoluează pentru Dinamo Kiev.

Mă simt foarte bine în Ucraina şi pot să spun că aici mă simt acum ca acasă. M-am acomodat destul de repede cu temperaturile de la Kiev, chiar dacă este destul de frig. Totul este perfect aici şi nu mă gândesc să plec prea repede de la Dinamo Kiev", a declarat mijlocaşul braşovean.

Probleme grave de sănătate

Odată cu transferul la Dinamo Kiev, lui Tibi Ghioane îi mergea din ce în ce mai bine în plan profesional. Era titular în echipă, iar primele trofee au sosit în 2003, atunci când formaţia ucraineană a câştigat cupa şi campionatul în competiţia internă.

Un episod mai puţin plăcut, care putea să-i fie fatal, a apărut în viaţa lui Tibi Ghioane în 2005. Pe 3 februarie, în timp ce se afla într-un cantonament în Portugalia, fotbalistul a suferit o microtromboză la nivel cerebral (n.r. blocarea unui vas sanguin cu un cheag de sânge). Braşoveanul a fost la un pas de moarte şi a fost operat de urgenţă.

Deşi la scurt timp după accident, medicii erau convinşi că fotbalistul nu va mai putea intra niciodată pe teren, Tibi Ghioane nu s-a dat bătut şi a revenit miraculos la doi ani după accident, redebutând şi la echipa naţională anul trecut.  

Am trăit momente de coşmar în acea perioadă, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut peste acele clipe groaznice. Pot să spun, cu mâna pe inimă, că am văzut moartea cu ochii în acele momente. Sunt convins că voinţa şi plăcerea de a juca fotbal m-au readus la viaţă", a încheiat Tibi Ghioane.

Sportivul se gândeşte tot mai des şi la viaţa personală. „Sper să-mi întemeiez o familie alături de prietena mea din Ucraina, întrucât suntem împreună de aproape cinci ani. Aş vrea să am un băieţel care să-mi calce pe urme şi să devină fotbalist", a completat Ghioane.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de grea a fost perioada de recuperare de după accidentul cerebral?

Câteva luni am simţit nevoia să mă izolez şi am suferit enorm, întrucât mi se lua ce iubeam cel mai mult: fotbalul. Am reuşit să mă adun şi să mă recuperez.

Cum a fost revenirea la echipa naţională  după patru ani de absenţă?

De câte ori am fost chemat la echipa naţională am încercat să-mi fac treaba cât mai bine. Anumiţi antrenori au considerat că nu sunt util echipei naţionale şi le-am respectat decizia. Mă bucur mult că Răzvan Lucescu se bazează pe mine şi sper să nu-l dezamăgesc.

Ce-i place

Îmi place tot ceea ce este legat de sport şi de mişcare. Însă, cel mai mult îmi place să-mi petrec vacanţele în România, alături de prieteni şi familie. Îmi plac şi filmele, în general comediile sau cele de acţiune şi ascult muzică clasică", a precizat fotbalistul.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care nu mai sunt alături de tine atunci când îţi este greu. Nu suport persoanele fără caracter, care încearcă să profite de pe urma ta şi sunt prefăcute. Prietenii adevăraţi trebuie să-ţi fie alături şi la bine şi la greu", crede Tiberiu Ghioane.  

 

Profil

Născut. 18 iunie 1981, la Târgu Secuiesc.

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.

Familie. Necăsătorit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite