Robert Ilyes (căpitan FC Braşov): „Mă tem de momentul în care voi pune ghetele în cui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Ilyeş
Robert Ilyeş

Pe data de 4 februarie, căpitanul echipei FC Braşov, Robert Ilyes, împlineşte 37 de ani. De ziua lui, Ilyes a vorbit într-un interviu pentru site-ul www.fcbrasov.ro despre cele mai frumoase momente ale carierei, dar şi despre perioada în care va agăţa ghetele în cui.

www.fcbrasov.ro: Care este secretul longevităţii fotbalistice? Vineri împlineşti 37 de ani, vârstă la care majoritatea jucătorilor şi-au încheiat demult cariera....

Robert Ilyes:
Secretul este viaţa sportivă. Atunci când termini antrenamentul nu-ţi poţi permite să faci altceva decât odihna. Primul lucru după antrenament este să stau cât mai mult la refacere.

De multe ori sunt ultimul jucător care pleacă din vestiar. Primul lucru pe care-l fac atunci când ajung acasă după antrenament este să dorm câte două ore. Fără acest program cred că nu te poţi reface fizic sută la sută pentru un nou antrenament.

Serile le petrec acasă sau ies cu prietenii la un biliard sau la un film. În fiecare săptămână avem obiceiul să ieşim toată echipa să mâncăm împreună. Ştim când este timpul pentru distracţie, dar şi atunci când trebuie să muncim. Totul trebuie, însă, făcut cu cap şi în niciun caz nu trebuie să calci prin cluburi cu 48 de ore înaintea unui meci.

Care este diferenţa dintre Robert Ilyes cel care venea în 2007 la Braşov şi jucătorul de acum?


Nu cred că sunt mari diferenţe, am rămas acelaşi jucător, acelaşi om. Acum parcă am o mai mare ambiţie şi dorinţă de a juca, pentru că ştiu că trec anii şi îmi este frică de momentul în care trebuie să agăţ ghetele în cui. Poate de aceea am o motivaţie în plus faţă de anii trecuţi.

Ce-ţi doreşti de ziua ta?

Să fiu sănătos. Singura dorinţă este să pot să mă antrenez. În rest, ce vrea Dumnezeu...

Din vară ce planuri ai?

Nu ştiu ce voi face. Deocamdată nu mă gândesc la viitor, ci doar la prezent. Nu vreau să dezamăgesc oamenii şi să ajung să fiu huiduit pe stadion. Atunci când o să simt că nu pot face faţă fizic o să plec singur.  Dimineaţa când ma trezesc simt încă plăcerea de a merge la antrenamente. Acest lucru mă face să continui.

Ce înseamnă pentru tine să joci la FC Braşov?


Când aveam 20 de ani am fost în probe la FC Braşov. Eu jucam la o echipă din Divizia C şi am fost refuzat.  A trebuit să muncesc mult...Iată că până la urmă am ajuns la Braşov, o echipă de tradiţie în fotbalul românesc. Pentru mine este o onoare să port banderola de căpitan al acestei formaţii. Cer respect în vestiar şi ofer, la rândul meu, respect tuturor coechipierilor.

Şi în această iarnă am avut o ofertă mai bună din punct de vedere financiar, însă am avut o discuţie cu patronul Ioan Neculaie, care mi-a spus că sunt un jucător foarte important pentru FC Braşov şi că nu ia in calcul transferul meu. Acest lucru mă bucură şi simt că sunt respectat pentru tot ceea ce am facut pentru FC Braşov.

Te temi de retrogradare?

Nici nu mă gândesc la acest lucru. Am încredere în acest grup că vom rămâne în prima ligă. Îmi doresc enorm la finalul carieriei să câştigăm Cupa României. Ar fi ceva extraordinar să pot ridica trofeul deasupra capului şi să sărbătorim cu fanii în Piaţa Sfatului.

Cel mai frumos moment petrecut la FC Braşov?

Cred că promovarea în prima ligă. Păcat ca a plecat Răzvan de la Braşov pentru că formasem o echipă foarte bună şi sunt convins că dacă ar mai fi rămas jucam într-o cupă europeană. Atunci când Răzvan a plecat de la Braşov am suferit.

Antrenor sau un post în conducerea clubului?

Cred că mai curând un post în conducerea clubului. Antrenor nu, pentru că sunt prea impulsiv. În general sunt un tip calm, dar este foarte greu să te controlezi atunci când rezultatul îţi este defavorabil. Pur şi simplu, nu-mi place să pierd.

Ai lucrat cu mulţi antrenori în cariera ta. Care sunt tehnicienii care te-au impresionat prin metodele lor de lucru?

De departe, Răzvan Lucescu, un profesionist desăvârşit. Câteodata ne cerea lucruri pe care nici pe calculator nu cred că le puteam face perfect. Aşa este Răzvan, el vrea ca totul să iasă perfect. Apoi şi Viorel Hizo este un antrenor important în cariera mea.

El m-a dorit la Rapid, echipa la care am câştigat trofee importante şi mi-am dat seama ce înseamnă să ai o mentalitate de fotbalist. Îmi pare rău că nu aveam această gândire până să ajung la Rapid. Atunci mi-am dat seama ce înseamnă să fi învingător tot timpul, la meciuri, la antrenamente, dar şi în viaţa de zi cu zi.

Ce faci după o înfrângere?

Mă închid în mine şi nu pot dormi până la 3 dimineaţa.  Nu vorbesc cu nimeni. Mă retrag în colţul meu şi încerc să revăd meciul în minte şi să văd ce am făcut bine şi unde am greşit.

Ce jucători români ţi-au plăcut?


Dănuţ Lupu efectiv m-a fascinat cu ceea ce făcea pe teren. Mi-a plăcut foarte mult pentru lejeritatea cu care ţinea mingea. Am jucat contra lui şi efectiv nu-i puteam lua mingea de la picior. Un model  pentru mine a fost Ioan Ovidiu Sabău, un jucător total. Din perioada în care am jucat cu el am învăţat să am o mentalitate de învingător.

Marele regret al carierei?

Faptul că nu am jucat în Liga Campionilor. Nu pot uita meciul cu Anderlecht, după ce aveam 2-0 la pauză, iar apoi să pierzi meciul şi implicit calificarea în grupele Ligii. Este dureros.

Cine va lua titlul în acest an?

În retur vor interveni mai mulţi factori. Va fi o presiune imensă atât pe jucători, cât şi pe arbitrii. În fotbalul românesc sunt prea multe scandaluri. Este păcat că majoritatea conducătorilor se bălăcăresc în fiecare zi la televizor şi pun presiune pe arbitrii. Cele mai mari şanse la titlu le are Timişoara, apoi Oţelul şi Rapid.

Un mesaj pentru fanii braşoveni...

Fanii trebuie să ne înţeleagă că nu va fi uşor în retur. În vara trecută au plecat mulţi jucători, în aceasta iarnă alţii. Au venit câţiva jucători sud-americani cărora le trebuie timp să se acomodeze, un antrenor nou cu alte idei, astfel că nu este uşor să închegăm o echipă bună. Trebuie să fie alături de noi şi la bine şi la greu.

Sporturile preferate: Hocheiul pe gheaţă şi fotbal-tenis

Cel mai frumos stadion pe care a fost: De Kuip - Rotterdam

Echipa preferată: Barcelona

Jucătorul preferat: Messi

Mâncare preferată: Gulaş,  paste

Filmul preferat: Spartacus

Maşina preferată: Audi 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite