Vreţi un Crăciun ca pe vremea bunicilor? Sunteţi aşteptaţi la Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii abia aşteaptă să-i colinde pe turişti. Foto: Adevarul.
Copiii abia aşteaptă să-i colinde pe turişti. Foto: Adevarul.

Până de Anul Nou, braşovenii şi turiştii vor putea asculta colinde şi vor învăţa obiceuri tradiţionale, vechi de mai multe secole.

Branul îşi promovează tradiţiile de iarnă la Festivalul „Magia Sărbătorilor". Colindătorii din Şimon, Sohodol, Poarta şi Predeluţ au început repetiţiile încă de la Sfântul Nicolae.
Vineri 16 decembrie, colindătorii se vor întâlni la Căminul Cultural din Şimon pentru şezătoarea „hacareturilor".

Conform tradiţiei ei vor cânta colinde şi îşi vor confecţiona buhaiele, îşi vor împleti bicele, vor împodobi capra şi vor lega zurgălăii, pregătindu-se astfel pentru sărbători.

Foto: Adevarul


Pe 20 decembrie, la Predeluţ, brănenii vor sărbători Ignatul. Se va face o demonstraţie de tăiere a porcului, iar turiştii vor putea gusta şorici şi jumări. Braşovenii mai pot învăţa cum se frământă o pâine şi care este secretul unor cozonaci de casă pugoşi şi gustoşi.

Colinde pe străzile din Bran

În 21 decembrie vor porni colindele de la Muzeul Bran, până la Primărie şi apoi la Castelul Bran. Spectacolele de colinde vor continua în fiecare seară până la Crăciun, în toate satele din comună, iar în seara Naşterii Domnului, ceata de colindători va lua la rând toate gospodăriile şi pensiunile din Bran.

Până la Anul Nou, festivalul va reînvia câteva dintre obiceiurile tradiţionale ale zonei, printre care „Steaua", scosul fetelor la joc, pregătirea plugului şi a pluguşorului în curtea primului gospodar. În ultima zi a anului, pe străzile din Bran vor putea fi admirate obiceiul „caprei" şi jocurile de Anul Nou.

Calendarul cepei ne spune cum va fi anul 2012

Mai ales bătrânii folosesc acest calendar pentru a „vedea" cum va fi anul viitor. Se alege o ceapă mare care se taie în doua jumătăţ. Dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi şi se aşează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuţit şi este numită luna ianuarie, astfel încât să se ştie de unde începe numărătoarea lunilor anului. În continuare se aşează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineaţa următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de lumină. După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea" care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă şi care va fi secetoasă.

Foto: Adevarul

Sărbători cu fonduri europene

Festivalul se încheie pe 7 ianuarie 2012, odată cu Boboteaza şi Sfântul Ioan. „Magia sărbătorilor de iarnă" este cel de-al treilea eveniment organizat de Primăria Bran, din fonduri europene. Branul a primti 200.000 de euro pentru promovare şi organizare de festivaluri.

Turiştii pot retrăi obiceurile copilăriei şi vor avea parte de cel mai tradiţional Crăciun. Cei mici pot merge alături de copiii din Bran la colindat. Cei mari pot participa la tăierea porcului şi vor beneficia de ospitalitatea brănenilor", ne-a declarat Gheorghe Hermeneanu, primarul comunei Bran.

Pensiunile aşteaptă turişti

Pentru un Crăciun în stil tradiţional, preţurile la cazare pornesc de la 40 de lei, pentru o persoană, pe noapte şi ajung la 80 de lei. Pentru mic dejun, cină şi masă festivă de Crăciun, turiştii trebuie să plătească mai mult. În medie cam încă 200 de lei, per sejur. Pentru Revelion, pensiunile au pregătit pachete puţin mai scumpe decât cele de Crăciun, cuprinse între 150 şi 300 de lei pentru o persoană pe zi, preţ care include micul dejun, cina şi masa festivă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite