Calendarul cepei de la Bran ne va spune cum va fi anul 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii abia aşteaptă să-i colinde pe turişti. Foto: Adevarul.
Copiii abia aşteaptă să-i colinde pe turişti. Foto: Adevarul.

Una dintre cele mai vechi tradiţii din zona Branul este calendarul cepei. În zonă este în plină desfăşurare Festivalul Tradiţiilor de Iarnă.

Astăzi are lor pregătirea plugului şi a pluguşorului în curtea primului gospodar. Diseară, pe străzile din Bran vor putea fi admirate obiceiul „caprei" şi jocurile de Anul Nou. Colindătorii vor merge din casă în casă pentru a le ura un an mai bun localnicilor şi turiştilor.

Calendarul cepei este un alt moment multe aşteptat. Mai ales bătrânii folosesc acest calendar pentru a „vedea" cum va fi anul viitor. Se alege o ceapă mare care se taie în doua jumătăţi. Dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi şi se aşează pe o bucată de lemn. Prima foaie este tăiată cu un cuţit şi este numită luna ianuarie, astfel încât să se ştie de unde începe numărătoarea lunilor anului. În continuare se aşează celelalte foi. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare. Până în dimineaţa următoare, foile de ceapă sunt puse într-un loc ferit de lumină. După cantitatea de apă adunată în fiecare foaie de ceapă se poate „vedea" care dintre lunile anului care urmează va fi cea mai ploioasă şi care va fi secetoasă.

Festivalul se încheie pe 7 ianuarie 2012, odată cu Boboteaza şi Sfântul Ioan. „Magia sărbătorilor de iarnă" este cel de-al treilea eveniment organizat de Primăria Bran, din fonduri europene. Branul a primti 200.000 de euro pentru promovare şi organizare de festivaluri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite