Fermierii covăsneni, „ţepuiţi“ de Prodlacta Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crescătorii de vaci pot solicita până pe 21 ianuarie sprijin pentru laptele livrat
Crescătorii de vaci pot solicita până pe 21 ianuarie sprijin pentru laptele livrat

Mai mulţi fermieri din localităţile Brateş, Întorsura Buzăului, Catalina şi Zagon, care au predat lapte către Prodlacta, au ajuns cu răbdarea la limită. Ei se plâng de faptul că, începând din iunie şi până în septembrie, laptele nu le-a fost plătit de cei procesator.

Din această cauză, covăsnenii au încheiat contracte noi cu alţi procesatori, dar nu reuşesc nici să-şi recupereze banii de pe laptele predat. Potrivit primarului din Brateş, Keresztely Csaba, doar în comună la el au fost afectaţi peste 80 de producători, restanţele celor de la Prodlacta cifrându-se în jurul sumei de 300.000 de lei. Oamenii s-au plans, în zadar, şi către Ministerul Agriculturii, solicitând intervenţia pentru rezolvarea situaţiei. „Cei din Telechia şi Brateş au predat mulţi ani laptele către Prodlacta, dar acum oamenii s-au îndreptat către Covalact. Oricum, rămân bani pierduţi şi au apărut noi probleme, pentru că mulţi nu şi-au putut plăti TVA-ul", a precizat Keresztely, citat de „Observatorul de Covasna".

Prodlacta se spală pe mâini

Oficialii de la Prodlacta susţin că laptele nu a fost plătit din cauză că nu ar fi fost, la rândul său, plătită de către Consiliul Judeţean Braşov, cu care avea contract pentru Programul din şcoli „Laptele şi Cornul". Însă, vicepreşedintele CJ Braşov, Kovacs Attila, susţine că instituţia nu mai are nicio legătură cu Prodlacta, deoarece a încheiat contractul cu aceasta încă din decembrie 2009, când a ales să descentralizeze Programul „Cornul şi Laptele".
CJ Braşov a anulat contractul cu Prodlacta pentru că nu mai avea bani pentru acesta. Astfel, am alocat alte sume de bani către localităţile judeţului şi am descentralizat situaţia, lăsând să se decidă la nivel local. Prodlacta a continuat însă să vină cu pretenţii către CJ şi nu şi-a mai onorat datoriile către furnizori. Cunosc situaţia cu producătorii din Covasna, tocmai de aceea aceştia trebuie să înţeleagă că CJ Braşov nu are nicio vină că ei nu-şi primesc banii", a explicat Kovacs Attila.

Pierderi de 2,98 milioane de lei

Cifra de afaceri a Prodlacta a scăzut, în primele nouă luni, la 38,1 milioane de lei, potrivit raportului financiar remis Bursei de Valori Bucureşti. Veniturile au coborât la 34,4 milioane lei, iar cheltuielile s-au redus de la 46,9 milioane lei la 37,39 milioane de lei. Astfel, compania a înregistrat pierderi de 2,98 milioane de lei, faţă de un rezultat pozitiv de 71.215 lei, în aceeaşi perioadă din 2009.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite