PORTRET / Vali Badea este vârful de lance de la FC Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape 28 de ani, atacantul Valentin Badea s-a transferat, la începutul acestui sezon, la FC Braşov şi îşi propune să repete evoluţia din perioada în care juca la Steaua.

După experienţele de la Jiul Petroşani, FC Vaslui, Steaua, Universitatea Craiova sau Poli Iaşi, Vali Badea a semnat pe un sezon cu FC Braşov şi a contribuit decisiv la prima victorie a „stegarilor", marcând singurul gol al meciului cu FCM Târgu-Mureş.

Mă bucur enorm că am reuşit să debutez cu dreptul la FC Braşov şi sper să marchez în fiecare etapă şi să terminăm cât mai sus în clasament la finalul sezonului", a declarat Vali Badea.

Născut în judeţul Teleorman, lângă Alexandria, comuna Vităneşti, fostul atacant al Stelei   şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la bunici, acolo unde s-a produs şi primul contact cu fotbalul. Vali Badea a moştenit microbul „sportului-rege" de la tatăl lui, Alexandru.

Când eram mic, tata îmi cumpăra câte 2-3 perechi de tenişi pe săptămână, întrucât jucam fotbal prin sat cât era ziua de lungă. Îmi plăcea enorm acest sport, iar prima minge mi-a cumpărat-o tatăl meu la vârsta de şase ani. Ţin minte că în Alexandria mi se spunea «Hagi» pentru că eram talentat, dar nu prea ştiam să mă poziţionez în teren", a completat Vali Badea.

Ajutat de Sdrobiş

Până în 2001, atacantul de la FC Braşov a jucat în liga secundă la Rulmentul Alexandria, iar în anul respectiv a făcut pasul către Jiul Petroşani. Acolo, Badea a avut norocul să-l aibă ca antrenor pe Ioan Sdrobiş, care i-a influenţat într-un mod pozitiv cariera. „Prima impresie nu a fost tocmai bună.

La 17 ani, când am ajuns la Jiul, eram slab şi aveam plete, iar domnul Sdrobiş nu era prea mulţumit de felul în care mă mişcam pe teren. Însă, am muncit foarte mult alături de dânsul şi după un an au început să se vadă progresele în jocul meu. Lui Ioan Sdrobiş îi datorez foarte multe, iar fără ajutorul lui nu ajungeam fotbalist", crede sportivul.  

 Evoluţii remarcabile la Steaua

image

În anul 2003, Vali Badea a ajuns la FC Vaslui, dar în acea perioadă moldovenii se luptau să promoveze în primul eşalon fotbalistic. Debutul în Liga I s-a produs în vremea în care evolua la FC Vaslui, în 2004, într-un meci cu Rapid.

Primul gol în Liga I a venit chiar la cel de-al doilea meci, împotriva echipei Gloria Bistriţa. Din punct de vedere profesional, Vali Badea a atins apogeul odată cu transferul la Steaua, care s-a produs în vara anului 2006.

A fost ca un vis devenit realitate. La numai câteva zile după debutul la Steaua a venit cel mai frumos moment al carierei. Urma cel de-al doilea meci din preliminariile Ligii Campionilor, împotriva belgienilor de la Standard Liege. După 2-2 la Liege, Standard a început mai bine returul de la Bucureşti şi a înscris pentru 1-0.

Însă, acea seară îmi va rămâne veşnic în memorie, pentru că am reuşit să marchez două goluri, prin care Steaua a învins cu 2-1 şi a obţinut calificarea în grupele Ligii Campionilor, după o pauză de zece ani. Nu o să uit niciodată acea seară", îşi aminteşte fotbalistul, care a mai evoluat la Craiova, Iaşi, dar şi în Grecia.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce gânduri ai venit la FC Braşov?

În primul rând, vreau să demonstrez că nu sunt un fotbalist terminat şi mai pot evolua încă la cel mai înalt nivel. Sper să marchez cât mai multe goluri şi să-mi ajut echipa să obţină cât mai multe puncte în această ediţie de campionat.

Ce loc crezi că va ocupa FC Braşov la finalul sezonului?

Sunt convins că ne putem salva fără probleme de la retrogradare, pentru că avem o formaţie tânără, în care şi-au făcut loc şi câţiva fotbalişti cu mare experienţă. Am dovedit că formăm o familie, nu avem vedete şi sunt sigur că putem termina în prima parte a clasamentului.

Ce-i place

Îmi plac mult jocurile pe calculator sau pe playstation. În timpul liber mă joc pe calculator cu prietenii sau mă relaxez în oraş, la un film. Îmi plac şi alte sporturi, cum ar fi tenisul de câmp, biliardul sau sporturile de iarnă, pe care nu le prea practic de teamă să nu mă accidentez", a subliniat Badea.

Ce nu-i place

Nu-mi place alcoolul şi nu pot să-i suport pe cei care se îmbată. Practic, în acel moment nu mai ai control asupra ta şi ai un comportament incalificabil. Nu-mi place să fiu minţit sau bârfit şi îi detest pe cei care nu au personalitate", crede sportivul.

Profil

Născut. 23 octombrie 1982, la Alexandria.

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti.

Familie. Căsătorit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite