Judeţul Braşov, raiul evazioniştilor din turism şi construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile poliţiştilor au arătat că judeţul nostru are o evaziune fiscală specifică. În timp ce în alte oraşe predomină contrabanda cu alcool şi tutun, la Braşov agenţii economici s-au „orientat" către domeniul agroalimentar, contrucţii, forţă de muncă sau turism.

Ca urmare a Hotărârii CSAT nr.69/2010 s-au stabilit nouă domenii prioritare, la nivel naţional, de acţiune şi constatare a evaziunii fiscală. Totuşi, în urma cazurilor cu care s-au confruntat, poliţiştii din structurile de investigare a fraudelor au constatat că judeţul Braşov are o evaziune fiscală specifică.

În timp ce în alte judeţe predomină contrabanda cu ţigări şi alcool, la Braşov evazioniştii sunt, majoritatea, din domeniul construcţiilor, cel agroalimentar, forţa de muncă, turism şi material lemons.

Cei mai mulţi comit evaziunea fiscală prin ascunderea sursei impozabile, adică prin nedeclararea activităţilor întreprinse. De exemplu, în construcţii, firmele construiesc sau amenajează locuinţe, încasează un acont, dar nu îl înregistrează în contabilitate.

În ceea ce priveşte piaţa tranzacţiilor imobiliare, perioada de boom a fost între 2008 şi 2010, când zeci de persoane au vândut terenuri peste echivalentul a 35.000 de euro şi nu au plătit TVA-ul aferent la stat.

Comercianţii nu-şi declară marfa

Nici proprietarii de pensiuni nu fac excepţie, mai ales cei din zona Bran-Moeciu sau Sâmbăta, care nu declară activităţile de cazare sau de prestări servicii. Pe lângă dosare penale, poliţiştii au aplicat şi amenzi şi au confiscat sumele de bani obţinute ilegal.

Evaziune fiscală se produce şi în domeniul agroalimentar, unde comercianţii nu declară ce bunuri scot la vânzare sau declară o cantitate mult mai mică decât cea reală.

Evaziunea fiscală în domeniul forţei de muncă este axată pe munca la negru şi reţinerea de către angajatori a contribuţiilor la asigurările sociale, aşa numitul „stopaj la sursă". Firmele care se ocupă cu materialul lemons comit evaziune prin înregistrarea unei cantităţi mult mai mici de marfă decât cea pe care o comercializează.

Sechestru pe case şi maşini

Evazioniştii prinşi de poliţişti s-au ales cu popriri pe conturile bancare, cu sechestru pe case, maşini sau pe marfă, cum a fost cazul din Brintex, când s-a pus sechestru pe 400 de tone de alimente.

Au fost aplicate măsuri asiguratorii pe fondul de marfă şi pe un număr de 12 autoturisme şi autoutilitare, aparţinând agentului economic cât şi administratorului. Ei sunt cercetaţi pentru fapte de evaziune fiscală", a spus şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Braşov, comisarul Carmen Iordachi. 

Peste 140 de dosare în 2011

ll În primele şase luni ale acestui an, poliţiştii au dispus un număr de 140 de urmăriri penale în dosare de evaziune fiscală, din care 95 au fost în domeniile specifice judeţului nostru. Tot în aceeaşi perioadă au fost declinate 27 de dosare de evaziune fiscală constate de către poliţişti către alte unităţi de Parchet, atât în baza competenţei materiale şi teritoriale.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite