Braşov: Tot mai mulţi tineri cad pradă drogurilor uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu ezitaţi să cereţi ajutor specializat dacă aveţi probleme cu drogurile, alcoolul sau tutunul, arhivă
Nu ezitaţi să cereţi ajutor specializat dacă aveţi probleme cu drogurile, alcoolul sau tutunul, arhivă

Specialiştii antidrog atrag atenţia asupra efectelor dezastruoase pe care le au  plantele etnobotanice. După ce au au ajuns la spital mai mult morţi decât vii, în urma consumului de etnobotanice, tot mai mulţi tineri cer ajutor specialiştilor antidrog.

Peste o sută de persoane au călcat pragul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) de când au apărut, în Braşov, substanţele etnobotanice. Cei mai mulţi tineri nici măcar nu ştiu ce consumă şi sunt lipsiţi de informaţie în ceea ce priveşte efectele, în timp, a acestor aşa-zise droguri legale.

Am avut un caz impresionat, al unui tânăr de 21 de ani, care, în două luni de consum, a devenit cu totul alt om. A căpătat altă statură, dintr-un tânăr inteligent a ajuns să-şi uite şi numele şi se simţea urmărit în permanenţă, auzea voci, ceea ce denotă starea de paranoia accentuată", declară Anda Samson, psiholog la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA).

Tânărul a stat în repetate rânduri în comă la spital şi a sperat că o să-şi recapte luciditatea. „Dacă nu se opresc, starea lor poate deveni critică. Primul afectat este creierul, pot apărea probleme la inimă, ajung să-şi piardă echilibrul emoţional şi mental, pot suferi pareze adeseori ireversibile, pot avea atacuri de panică, crize de anxietate sau,  cel mai grav, pot ajunge la tentative de suicid", spune Anda Samson.

Grav este că, potrivit sursei citate, s-au înmulţit foarte mult cazurile de tineri care consumă în paralel şi droguri ilicite şi substanţe etnobotanice. Mai nou, tinerii caută în magazinele de vise ţigări care să le dea aceeaşi senzaţie pe care o dă marijuana.

Pentru că sunt mai uşor accesibile din punct de vedere legal, tinerii preferă etnobotanicele, care au un efect mai intens, dar mai scurt", a punctat psihologul.

Studiu pentru prevenire

Specialiştii avertizează că plantele etnobotanice sunt mult mai periculoase, pentru că efectele negative apar într-un timp extrem de scurt şi s-au hotărât să efectueze un studiu la nivel local pentru a putea întări măsurile de prevenire. Un chestionar legat de consumul de droguri şi etnobotanice va fi aplicat studenţilor braşoveni de la facultăţile de stat şi private din oraş.

„Pentru că etnobotanicele tind să devină un flagel, studiul nostru vrea să devină un instrument pentru a putea simţi pulsul consumului în zona universitară şi să încercăm să realizăm programe mai performante de prevenire şi să întărim factorii de protecţie", a mai spus Anda Samson.  Studiul va fi demarat în maxim trei săptămâni.

Cereţi ajutor de specialitate!

Specialiştii de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog vă pot ajuta să renunţaţi la consumul de droguri, alcool sau tutun, dacă apelaţi la serviciile de consiliere şi asistenţă medicală oferite în mod gratuit. Centrul este situat pe strada Mureşenilor nr. 5, telefon 0268.474.475.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite