EDITORIAL Judeţiada de partid, faza pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii s-au guvernat mereu pe principiul că „niciodată nu a fost pedepsit cineva că a făcut pe altul să moară de râs". Culmea, o să râdeţi, şi ungurii au bancuri la fel.

Pentru că nici unii, nici alţii, nu vor abureala asta lansată politic de şeful statului, doar pentru a muta atenţia opiniei publice de la chestiuni mult mai grave (a se vedea faptul că lui Traian Băsescu i s-a dat cu tifla pe proiectul cu revizuirea Constituţiei, pentru că prea a bătut câmpii pe unele subiecte, nu tocmai de doi bani).

Pe de altă parte, realitatea ne prezintă de ce suntem de râsu'-plânsu'. Români şi maghiari, la unison. Pentru că nu putem fi mai puţin români, dacă locuim în Covasna sau Harghita, ori maghiari, chiar în versiunea de ceangăi, dacă trăim undeva în Moldova. Să fim serioşi. Politicieni meschini, din ambele tabere, (re)desenează harta, după cum le dictează interesul personal. Nici măcar acela politic. Culmea este că, dacă s-ar pune în practică propunerea UDMR, cel mai mare dezastru ar fi în secuime.

Dacă este să vorbim de Produsul Intern Brut, cifrele arată cam aşa, în 2010, pe împărţeala avansată de UDMR, cu 16 judeţe: regiunea Covasna-Harghita-Mureş ar aduna 20,88 de miliarde de lei (cu o medie de 6,96 miliarde de lei/judeţ), iar Braşov-Sibiu 30,84 de miliarde de lei (adică 15,42 miliarde de lei/judeţ).

Aritmetica euclidiană ne spune că, pentru o regiune formată doar din aceste cinci judeţe (practic vorbim de Regiunea Centru fără Alba), PIB ar ajunge la 10,344 miliarde de lei/judeţ. Deci, cine câştigă, cine pierde??

Dar, ca să nu ne încruntăm prea mult pe această temă, vă propun un banc la modă: Şeful pompierilor intră în remiza de pompieri, încet, relaxat, cu mâinile în buzunare, fredonând uşor o melodie veselă: „Băieţi, echipaţi-vă încet-încet, sistematic, spălaţi maşina cu foarte multă grijă, să arate ca nouă, atenţie la toate detaliile, să fiţi prezentabili şi îngrijiţi, luaţi ceva apă, nu multă, făceţi-vă siesta şi apoi mergeţi la incendiu cu grijă, fără să aveţi viteză mare, fără să stârniţi praful, respectăm toate semnele de circulaţie. Fiţi atenţi la stopuri, la trafic, la tot!... - Cum, şefu', nu e urgenţă? - Eh, nu e aşa de urgent... arde clădirea Guvernului de ceva vreme şi ăia sunt blocaţi cu toţii înăuntru, discută reorganizarea administrativă a României".

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite