Eminescu dixit, de dincolo de vremuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine este ziua de naştere a Luceafărului. În aceste zile, strada ce-i poartă numele la Miercurea Ciuc, s-ar putea să fie rebotezată: Attila. Ce nu pot iredentiştii este să-i şteargă geniul.

Scrierile lui Mihai Eminescu „suferă" de actualitate. Dau doar două citate. Eu nu le comentez. Las „geniile" politice ale zilei.
„Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme, încât mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti (...), că se va constata cum că o seamă de judecători şi de administratori în România sunt tovarăşi de câştig ca bandiţii de codru. Dacă cineva ar fi prezis toate acestea, lumea ar fi râs de dânsul şi totuşi nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat şi se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar".
Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puşcărie. Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheşeftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă".

Alte măşti, aceeaşi piesă,/
Alte guri, aceeaşi gamă,/
Amăgiţi atât de-adese/
Nu sperăm şi n-avem teamă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite