Grofi în sutană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mitropolitul Ardealului are salariu de peste 22.000 de lei lunar", ne spune „Adevărul de Seară" de la Sibiu. Este adevărat: multpreafericitul mitropolit al Ardealului, dr. Laurenţiu Streza este cel mai de vază bugetar.

Oficial, e un vajnic apărător al intereselor afacerilor Bisericii Otodoxe Române. Despre veniturile lumeşti ale prelatului, pe foamea asta, nu are rost să mai comentăm. O fi la poarta Raiului, taxa de intrare mai mare, în funcţie de rangul bisericesc? Altfel, greu de înţeles de unde această politică hrăpăreaţă, de pus laba pe ochiul dracului.

La Braşov, Streza şi-a legat numele de câteva „ctitorii" de tristă amintire. Mai întâi, a îngropat proiectul catedralei ortodoxe, care trebuia construită în Centrul Civic, la mica înţelegere cu primarul neortodox George Scripcaru, care avea alte proiecte imobiliare. Teoretic, catedrala trebuia să primească un alt amplasament, dar de câţiva ani totul se tergiversează.

Apoi, casa memorială căpitan Ilie Birt, din Şcheii Braşovului, lăsată BOR prin testament drept casă parohială, a fost vândută de Streza pe trei arginţi unui alt popă hrăpăreţ, care a transformat-o în pensiune. 

Nu în ultimul rând, a revendicat clădirea Colegiului ­„Andrei Şaguna", ridicată cu banii negustorilor români din Cetatea Braşovului. Paradoxal, elita învăţământului braşovean e scoasă în stradă, de sub acoperişul lăcaşului la care mitropolitul Andrei Şaguna a pus piatra de temelie, după ce a unit bisericile din Ardeal. În schimb, preaîmbogăţiţii BOR au rupt anii trecuţi biserica ardelenească în două, ca să mănânce şi gura lor ceva.

Aşa să nu-i mai ajute Dumnezeu!

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite