Braşov: Delta dintre munţi, „predată“ la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Zonelor Umede, custozii ariei Dumbrăviţa (Doripesco SA şi Societatea Ornitologică Română - Braşov) vor realiza de astăzi, şi până în datat de 2 februarie, campanii de informare în şcolile din Municipiul Braşov.

Prin aceste campanii de informare se doreşte sensibilizarea copiilor cu privire la importanţa ocrotirii naturii şi în special a păsărilor. Mai mult copiii vor afla despre Complexul Piscicol Dumbrăviţa supra-numit şi „Delta din Carpaţi" (www.dumbravita-natura2000.ro). Acesta are 415 ha de apă, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede şi inundabile şi este încă singurul Sit Ramsar din Regiunea 7 Centru. Aici s-au identificat peste 200 specii de păsări sălbatice, dintre care unele protejate, incluse în convenţii şi directive internaţionale (Convenţia de la Berna, Directiva Păsări a UE), precum: stârcul pitic, stârcul roşu, barza neagră, raţa roşie, eretele de stuf, cresteţul pestriţ, cristelul de câmp etc. Câteva dintre ele au cele mai numeroase populaţii cuibăritoare din centrul ţării (stârcul roşu, eretele de stuf), iar altele poposesc aici în migraţie în număr mare pentru Transilvania (egreta mare, barza neagră, gârliţa mare, chirighiţa neagră etc.). De asemenea, pe perioada unui an, numărul de exemplare ale păsărilor de apă depăşeşte cifra de 20.000, îndeplinindu-se astfel un alt criteriu important de desemnare a zonelor umede de importanţă internaţională.
Ziua de 2 februarie a fost declarată ziua internaţională a zonelor umede. La această dată, în anul 1972, a fost semnat la Ramsar (Iran) convenţia asupra zonelor umede de importanţă globală, mai ales pentru păsările sălbatice şi habitatele lor. Zonele umede reprezintă habitate unde apa are rol primordial. Convenţia, care sărbătoreşte, în 2011, 40 ani de existenţă, are drept scop principal conservarea zonelor umede şi a faunei şi florei caracteristice, în conformitate cu dezvoltarea durabilă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite