Capii vămii Braşov, reţinuţi de DIICOT (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei violatori au fost reţinuţi de poliţişti. Foto arhivă.
Cei trei violatori au fost reţinuţi de poliţişti. Foto arhivă.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, au procedat la reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor MONEA CLAUDIU-GHEORGHE – directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov şi CIOBANU DOREL – şef Birou Supraveghere Produse Accizate în cadrul aceleiaşi instituţii.

Update ora 16.00

Procurorii de la DIICOT Braşov au cerut arestarea celor doi şefi din cadrul Vămii Braşov, dar ieri, Tribunalul Braşov a decis ca ambii să fie cercetaţi în stare de libertate. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs, iar acesta se va judeca mâine sau luni. Ancheta procurorilor a început în luna iulie a acestui an, iar în septembrie patru persoane au fost arestate, printre care şi Morcov Cecilian.

Ei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de „sprijinirea unui grup infracţional organizat" prev. de art. 7 rap. la art. 2 lit. b pct.16 din Legea nr.39/2003; „complicitate la „evaziune fiscală" prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 9 lit. b din Legea nr.241/2005; „fals în intelectual" prev. de art.289 C.p.
Reţinerea celor doi inculpaţi a fost realizată pe baza activităţilor anterioare desfăşurată de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu ocazia documentării probatorii a unei grupări infracţional organizate, condusă de inculpatul MORCOV CECILIAN din municipiul Braşov, specializată în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili, achiziţionate în regim suspensiv de la plata accizei, produsele fiind livrate fără documente sau cu documente fictive emise de societăţi „fantomă", utilizatorilor finali.
În această modalitate prejudiciul cauzat statului este în valoare totală de 11.730.891,574 RON, din care 7.592.509,853 RON acciza şi 4.138.381,721 RON - TVA.
În sarcina celor doi funcţionari vamali s-a reţinut faptul că au sprijinit membrii grupului şi i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse energetice.
De asemenea, cu ocazia efectuării inspecţiilor fiscale, inculpaţii nu analizau toate datele şi informaţiile în vederea stabilirii situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor, contribuind în acest mod la diminuarea taxelor aferente.
Cercetările continuă pentru stabilirea în integralitate a faptelor săvârşite şi identificarea tuturor persoanelor implicate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite