Tehnologia Smart Grid, implementată la Braşov, compatibilă cu actuala reţea electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologie Smart Grid Foto: Arhivă
Tehnologie Smart Grid Foto: Arhivă

Proiectul-pilot de reţea electrică inteligentă de tip Smart Grid, implementat în premieră în Braşov, a dovedit, potrivit Flashnet, compatibilitatea dintre actuala reţea de distribuţie a energiei electrice şi noua tehnologie, ceea ce ar permite adoptarea "reţelelor inteligente" în întreg municipiul. 

Nivelul investiţiilor necesare pentru extinderea reţelei în întreg oraşul este de 5 - 7 milioane de euro, o parte din aceşti bani fiind surse proprii ale companiei de distribuţie a energiei electrice, o altă parte urmând a fi atrasă în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale, estimează Ioan Roşca, directorul general al Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

Succesul acestui proiect-pilot va permite o viitoare implementare a "reţelelor inteligente" la nivelul întregului municipiu, într-o primă fază prin extinderea reţelei la 5 - 10.000 de clienţi rezidenţiali şi industriali din Braşov, după care vor fi montate contoare inteligente la fiecare consumator din Braşov.

Proiectul-pilot dezvoltat de Flashnet în colaborare cu Electrica SA a fost susţinut de consorţiul internaţional Current, membru principal al Prime Alliance, organizaţie care propune la nivel mondial standardizarea interoperabilităţii între diferiţi producători, folosind protocolul Prime.

Pentru proiectul implementat în 18 noiembrie a fost preferat un perimetru constituit din şapte puncte de transformare, situat în centrul istoric al oraşului, o zonă dificilă din cauza reţelei de distribuţie a energiei electrice învechite.

Potrivit reprezentanţilor Flashnet, conceptul Smart Grid foloseşte un sistem bidirecţional de comunicaţie pe suportul cablurilor electrice existente, soluţie care face posibil transportul de date din orice punct al reţelei către dispeceratul central şi care are ca obiective creşterea calităţii serviciilor, reducerea pierderilor în reţea şi asigurarea unei infrastructuri pentru sistemele de telemetrie.

Astfel, Smart Grid nu presupune înlocuirea reţelei existente fiindcă incorporează atât elemente tradiţionale, cât şi unele de generaţie nouă.

Reţeaua inteligentă livrează electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitală cu comunicare pe două căi pentru a controla electrocasnicele din locuinţe cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile şi de a creşte fiabilitatea şi transparenţa serviciilor.

Proiectul este considerat un "internet al energiei" deoarece pune la dispoziţia consumatorului informaţii în timp real despre necesarul de energie din fiecare moment. Tehnologia combină elemente de software menite să îmbunătăţească semnificativ funcţionarea sistemului electric actual, oferind în acelaşi timp şi posibilitatea modernizării ulterioare.

Proiectul pilot de la Braşov include reţeaua de comunicaţii de date prin cablurile de medie tensiune, analiza online a parametrilor de joasă tensiune şi punctele de transformare, sistemul de telemetrie tip PRIME, softul de monitorizare şi alertare a dispeceratului, sistemul de monitorizare video, controlul accesului în punctele de transformare şi senzorii de incendiu, inundaţie, temperatură, umiditate şi mişcare.

Printre soluţiile deja implementate de Flashnet în anii anteriori se numără proiectul Wireless Municipal şi dezvoltarea sistemului de telegestiune a iluminatului public inteliLight, prin care se reduce semnificativ consumul de energie, aspect reflectat atât în diminuarea factorilor ed poluare, cât şi în scăderea costurilor de consum şi întreţinere a reţelelor electrice.

Iniţiatorii proiectului speră ca, în decurs de zece ani, sistemul să fie răspândit la toţi clienţii Electrica Transilvania Sud. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat, săptămâna trecută, un ordin de ministru prin care a aprobat planul de acţiune care vizează introducerea reţelelor electrice inteligente (Smart Grid) în România.

Preşedintele Comisiei de servicii şi industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, că UE are alocată suma de 4,2 miliarde euro pentru proiectele de dezvoltare a reţelelor Smart Grid.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite