Extremistul Csibi Barna cere Consiliului Local Miercurea Ciuc desfiinţarea statuii ostaşului necunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Csibi Barna, un tânăr extremist din Miercurea Ciuc, recidivează cu acţiunile lui  antiromâneşti. De data aceasta, el a depus la Primărie o adresă prin care solicita Consiliului Local dezbaterea şi aprobarea proiectului de hotărâre de desfiinţare a Monumentului Ostaşului Necunoscut, aflat în Piaţa Tricolorului din municipiu.

Totodată, el solicită şi să i se pună la dispoziţie formulare pentru a începe acţiunea de strângere de semnături. Csibi Barna este cel care a devenit cunoscut opiniei publice după ce a propus schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în strada Attila şi cel care a depus un proiect de hotărâre, acceptat de Consiliul Local, de inscripţionare a denumirii municipiului Miercurea Ciuc cu scriere runică secuiască.

Rasist, fascist şi xenofob

De asemenea, în urmă cu trei luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început împotriva lui şi a altor doi tineri, urmărirea penală pentru instigare la discriminarea şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cei trei au afişat, în luna aprilie, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, o pancartă pe care scria, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", lângă care s-au şi fotografiat.

image
image

Kelemen Hunor spune că nu e bine...

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural, Kelemen Hunor, s-a declarat împotriva acestei iniţiative.  El consideră că, dacă este cazul, monumentele pot fi mutate în alte locuri dar, în nici un caz, distruse. 

„Eu nu sunt de acord cu desfiinţarea niciunui monument, în general. (...) Aici e vorba de un moment de for public. Sigur, fiecare monument, într-un fel, reflectă o anumită perioadă istorică, o gândire sau o modalitate de a crea artă plastică monumentală, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să renegăm aceste monumente de for public. Nu ne reprezintă sau credem că nu ne reprezintă în 2010, asta nu înseamnă că trebuie distruse", a afirmat ministrul Culturii.

image

El a apreciat ca fiind o greşeală şi distrugerea altor monumente din ţară care au fost realizate în comunism şi este de părere că ele ar fi putut să fie amplasate într-un parc, unde să fie vizitate de oricine. „În Germania de Est, în Cehia, în Polonia, în Ungaria sunt create parcuri speciale pentru acele monumente realizate în comunism, dar nu sunt de acord să distrugi o creaţie artistică. Fiindcă este vorba de o creaţie artistică, nu vorbesc de alte semnificaţii poate mult mai importante pentru unii sau pentru alţii, dar ca şi creaţie artistică nu trebuie distrusă nicio operă", a conchis Kelemen Hunor.

Monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul municipiului Miercurea Ciuc este locul unde se desfăşoară manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, de zilele drapelului sau imnului naţional sau de Ziua Armatei Române.

logo ads
image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite