Crina Coco Popescu, alpinista anului 2011, vrea să cucerească Everestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca a fost desemnată alpinistul anului 2011 după ce a reuşit să escaladeze cei mai înalţi vulcani din lume, la doar 16 ani.

Crina Coco Popescu a mai primit, în noiembrie, şi titlul de „Comunicatul Anului", distincţie care în 2010 a fost obţinută de Raed Arafat. Tânăra alpinistă a stabilit deja şapte recorduri mondiale.

Are alpinismul în sânge

Crina „Coco" Popescu este născută în Bucureşti, însă s-a stabilit cu familia la Râşnov, pe când avea un an şi jumătate. Acum este elevă în clasa a X-a la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil" din Braşov. Ca sportivă este legitimată la Clubul Montan Altitudine Râşnov, fiind antrenată de tatăl ei, Ovidiu Popescu.

Tânăra a decis că va deveni alpinist încă de la vârsta de şase ani. „Atunci am fost cu părinţii mei pentru prima dată la Vârful Omul. Şi atunci am spus că asta vreau să fac. Ţinând cont că fac chestia asta 200 de zile şi nopţi pe an, este clar că ne place şi mie, şi tatălui meu. Muntele m-a atras de mică pentru că e un loc unde poţi să stai cu tine însuţi. Nu e o problemă că eşti singur, că nu ai cu cine vorbi. Te gândeşti la lucrurile pe care le-ai făcut, la cele pe care le vei face", spune Crina Popescu.

Tânăra a stabilit până acum şapte recorduri mondiale de vârstă, cea mai importantă performanţă fiind escalarea celor mai înalţi şapte vulcani din lume. Spune că nu a urmărit să devină faimoasă.

„Am vrut doar să-mi împlinesc dorinţele. Mi s-a întâmplat ceva nostim, toamna trecută. Eram la şcoală şi am fost sunată pentru un interviu. Am întârziat la oră, mi-am cerut scuze. Profesoara m-a întrebat cu cine am vorbit la telefon. Şi i-am spus că am dat un interviu. Profesoara a crezut că o iau peste picior şi m-a dat afară. I-am explicat după aceea. Nu ştia că sunt alpinista Crina „Coco" Popescu", mai spune adolescenta.

Premieră mondială

Braşoveanca este prima alpinista din lume care a reuşit să termine circuitul Seven Volcanoes - cei mai înalți vulcani de pe cele șapte continente. Coco a făcut echipă cu alţi trei alpinişti: Alex Abramov, Mario Trimeri și Scott Woolams.

Coco a plecat în noiembrie 2011 într-o nouă expediţie. A vrut să escaladeze cinci vîrfuri din lanţul Cordilierilor în 40 de zile. Din cauza condiţiilor meteo extreme şi a unor probleme de sănătate, Coco a reuşit să escaladeze doar două dintre vârfuri, Ojos del Salado (6.880 m) şiTre Croces Sur (6.613 m). Sportiva crede însă că această ultimă expediţie a fost un antrenament foarte bun pentru escaladarea Everestului programată pentru luna aprilie a acestui an.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite