A falsificat acte ca să obţină subvenţii zeci de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preşedinte de composesorat din Covasna a fost trimis în judecată pentru că a prezentat acte false privind o păşune care era în arendă şi nu în proprietatea instituţiei, obţinând astfel nelegal subvenţii, relatează Mediafax.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov l-au trimis în judecată pe Desideriu Damo, preşedinte al Composesoratului Hammas Dobolii de Sus, judeţul Covasna, pentru instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.

Potrivit DNA, în 16 mai 2008, Desideriu l-a determinat pe un angajat al Composesoratului să completeze documentaţia necesară obţinerii de subvenţii din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) pentru suprafaţa de 33 de hectare de păşune proprietatea Composesoratului. În cuprinsul documentaţiei, acesta a menţionat în fals că suprafaţa este utilizată efectiv de composesorat, ca proprietar, nedeclarând că aceasta este arendată unei persoane fizice, aspect care, dacă ar fi fost cunoscut de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură - Centrul Judeţean Covasna, ar fi dus la respingerea cererii.

În această modalitate, Composesoratul, ce are ca obiect de activitate administrarea, exploatarea, valorificarea şi prelucrarea masei lemnoase, a obţinut pe nedrept suma de 7.313,98 lei provenită din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

De asemenea, în 13 martie 2009, Damo Desideriu a completat personal, în numele Composesoratului, o declaraţie similară pentru campania din anul 2009, în care a inserat aceleaşi date inexacte ca în anul 2008, obţinând pe nedrept suma de 9899,47 lei provenită din FEGA.

Banii obţinuţi din subvenţii nu au fost folosiţi de Composesorat pentru întreţinerea terenului în bune condiţii agricole şi de mediu, ci pentru alte cheltuieli, cum ar fi plata dividendelor membrilor, plata unor servicii sau a impozitelor, etc.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 17.298,88 lei.

În scopul recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil proprietate a lui Damo Desideriu.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite