Brasov: Povestea unui orfan împins la sinucidere de sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul visează să ajungă un antrenor de dans sportiv apreciat în toată ţara. Cosmin Prinţişor, de 21 de ani, se numără printre copiii instituţionalizaţi care se luptă să se integreze în societate imediat după ce împlinesc vârsta de 18 ani.

Povestea lui Cosmin Prinţişor e povestea tuturor copiilor care au fost abandonaţi şi care nu au avut norocul să fie găsiţi de o familie care să-i adopte.

Tânărul s-a născut în judeţul Călăraşi, dar a crescut de mic prin centrele de plasament. La numai patru ani, Petrişor, aşa cum îi spun prietenii, a fost transferat la Braşov, la Complexul Educaţional Poiana Soarelui.

A urmat, în mod gratuit, cursuri de dans şi a dovedit o pasiune extraordinară pentru acest domeniu. Tânărul s-a dovedit talentat obţinând numeroase diplome şi cupe la concursurile de specialitate.

La vârsta de 18 ani, când a trebuit să părăsească fundaţia a fost depăşit de situaţie. După ce nu a reuşit să promoveze Bacalaureatul, a renunţat la dans şi a intrat într-o depresie.

În aprilie a încercat să se sinucidă înghiţind şase piuneze. A fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie, iar acum urmează un tratament cu antidepresive.

Echipa de la dansuri însemna pentru mine familia. Acolo mă bucuram, acolo eram ascultat, acolo eram sprijinit, dar totul s-a spulberat", mărturiseşte tânărul. 

Suferă de sindromul instituţionalizării

Azota Popescu, preşedinta Asociaţiei Catharsis, la care, în ultimii ani, s-au prezentat peste 200 de tineri care au ajuns în dificultate după părăsirea centrelor de plasament este de părere că micuţii abandonaţi la naştere au nevoie de o familie.

Aceşti copii nu sunt pregătiţi să se confrunte cu viaţa independentă. Majoritatea au probleme determinate de sindromul instituţionalizării. Traumele psihice, frustrările, constrângerile suportate în copilărie provoacă intrarea în depresie.

Adopţia internaţională este unica şansă a copiilor care nu sunt adoptaţi la noi în ţară din motive de etnie, stare de sănătate sau vârstă", explică Azota Popescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite