Controale fulger ale ITM Braşov pe noul Cod al Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege prevede amenzi drastice sau chiar sancţiuni penale pentru cei care nu respectă formele legale de muncă. Inspectorii ITM au pornit seria controalelor menite să îi identifice pe cei care lucrează la negru şi pe angajatorii care preferă să nu întocmească contracte de muncă.

Prevederile noului Cod al Muncii îi trimit pe inspectorii din toată ţara în controale inopinate. La Braşov, reprezentanţii ITM au verificat astăzi un şantier din Poiana Braşov, pe care lucrează mai multe firme de construcţii.

„Facem o acţiune pentru depistarea şi combaterea muncii fără acte legale. Pe acest şantier lucrează muncitorii mai multor firme. Controlul se desfăşoară cu sprijinul Jandarmeriei şi Poliţiei, tocmai pentru că este o suprafaţă mare de acoperit. Îi vom verifica pe toţi angajaţii. Au existat şi muncitori care au încercat să se sustragă controlului, ascunzându-se după baloţi. Alţii spun că nu au buletin sau că se află pe şantier doar de probă. Angajaţii descoperiţi în neregulă vor fi deocamdată doar avertizaţi, dar angajatorilor le vom aplica amenzi, dacă se va dovedi că este cazul", a explicat Dan Suciu, inspector şef adjunct al ITM Braşov.

Muncitorii verificaţi spun că noua lege va elimina, în cea mai mare parte, obiceiul muncii la negru.

„E foarte bine să existe astfel de controale pentru eliminarea muncii la negru. Dacă rişti să lucrezi la negru, rişti să iei ţeapă", a declarat Iulian Dochiţoiu, de 34 de ani.

„Sunt instalator şi nu am lucrat niciodată la negru. Am cerut tot timpul carte de muncă, să meargă vechimea şi pensia", a spus Ioan Macovei, de 43 de ani.

„Ştiu că noul cod prevede şi închisoare pentru angajatorii care au mai mult de cinci muncitori fără acte. E bine că li se taie macaroana unora",  este de părere Daniel Bour, de 47 de ani.

Noul Cod al Muncii prevede amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru angajatori şi sancţiuni de 500-1000 de lei pentru angajatul care lucrează fără forme legale. Legea prevede şi amendă penală sau închisoare pentru angajatorul la care sunt depistaţi mai mult de cinci angajaţi fără acte.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite