Constantin Niţă, fostul ministru al IMM-urilor: Ţintele strategiei fiscal-bugetare 2012-2014 nu sunt fezabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012 - 2014 nu are, nici pe departe, rolul de a ajuta economia românească. Dimpotrivă, va avea efecte negative în toate domeniile, susţine fostul ministru al IMM-urilor, deputatul PSD Constantin Niţă.

„Din punct de vedere macroeconomic, țintele sunt nefezabile. Chiar Consiliul Fiscal atrage atenția că Deficitul bugetar din anii următori ar putea fi mai mare decât cel estimat în Strategia fiscal-bugetară 2012-2014, chiar dacă activitatea economică este proiectată să accelereze începând cu 2012 și că având în vedere și evaluarea Comisiei Europene, care estimează un deficit în baza ESA95 de 3,6% din PIB pentru anul 2012, Consiliul Fiscal consideră că ar putea fi necesare măsuri suplimentare de consolidare fiscală pentru respectarea termenului 2012, ca dată limită de ajustare a deficitului excesiv.

Înainte de toate, continuă guvernarea pe datorie. Incompetența guvernului de a lua măsuri active de creștere economică costă. Plus 7 miliarde euro la datoria externă a României. Am ajuns de la 90 miliarde euro, la sfârșitul lui 2010, la 97 miliarde euro, la finele lui iunie 2011. Aceasta înseamnă împrumuturi de 1,17 miliarde euro pe lună sau 39 milioane euro pe zi sau 1,6 milioane euro pe oră. Prevederile Strategiei vor reduce motoarele de creștere economică întrucât au fost stabilite investiții reduse în capitalul uman sau în domenii precum: inovarea, cercetarea și dezvoltare, motoare sustenabile de creștere economică. De asemenea, nu sunt prevăzute măsuri pentru a crea un mediu de afaceri predictibil și stimulativ. Constatăm o lipsă totală a stimulilor acordați clusterelor de competitivitate. Strategia este doar una fiscală. Nu există strategie bugetară. Nu se spune nimic despre reducerea risipei banului public. Banii sunt orientați tot către investiții publice fără efect de multiplicare în economie. Nici acum guvernanții nu au luat în calcul o prioritizare a proiectelor publice. Nu se vorbește nimic despre investiții pentru crearea de locuri de muncă. Vă reamintesc că, din septembrie 2008 și până acum, au dispărut 704.000 salariați din economie“, notează Niţă pe blogul său personal.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite