Cetăţile Braşovului vor fi readuse la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Braşovului este luminată pe timp de noapte. Foto: Stelian Grăjdan.
Cetatea Braşovului este luminată pe timp de noapte. Foto: Stelian Grăjdan.

Zeci de milioane de lei au investit Primăria şi Consiliul Judeţean, pentru ca vechile cetăţi de apărare să atragă tot mai mulţi turişti.

Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. În ultimii 20 de ani, Cetăţuia a fost valorificată doar ca restaurant, fără niciun rol din punct de vedere turistic. Anul trecut, Primăria a demarat un proiect amplu de readucere a monumentului pe lista obiectivelor care trebuie vizitate şi sunt un simbol pentru Braşov. Acum lucrările sunt aproape de final. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele.

În jurul Cetăţii va exista o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior vor fi amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului, iar primul dintre ele, cu orientare spre B-dul Griviţei, a fost deja finalizat. Mâine începe şi primul Târg de Crăciun din Cetate. Obiectivul datează din anul 1524 şi are formă de stea, fiind folosită pe vremuri pentru apărare.

Cetatea Teutonilor va fi renovată

Consiliul Judeţean Braşov a alocat 4,9 milioane de lei pentru Cetatea Feldioarei. În perioada ei de glorie, cetatea medievală avea ziduri puternice, dar acum, monumentul este doar o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, care este acum astupată, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Pentru că obiectivul turistic se degradează pe zi ce trece, lucrările de reabilitate vor începe, în ianuarie, în regim de urgenţă.

Cetatea Feldioara

„Urmează să declanşăm licitaţia pentru desemnarea constructorului şi a proiectantului. Investiţia totală este undeva în jurul sumei de şase milioane de euro, dar, ca şi până acum, o să încerc să obţin finanţări pe diferite proiecte", a punctat primarul localităţii Feldioara, Sorin Taus.
Cetatea a fost construită, în secolul al XIII-lea de cavalerii teutoni înainte ca acestea să se retragă din Transilvania.

Primele reabilitări după trei decenii la Făgăraş

Cetatea Făgăraşul a fost şi ea lăsată în paragina. Acum, după 35 de ani de la ultimele lucrări impunătorul monument, a primit o a doua şansă. Se reabilitează Corpurile de Gardă Nord şi Sud, dar şi turnul porţii aflat deasupra bolţii de intrare în cetate. Consiliul Judeţean a alocat bani 3 milioane de euro pentru reparaţii. Pentru ca întreg obiecivul turistic să fie reabilitat ar fi nevoie de 40 de milioane de lei. Edilii vor să facă chiar o casă a căsătoriilor în cetate.

„Este o şansă teribilă ca după 35 de ani de la ultimul şantier acum să se redeschidă lucrările de reabilitare a Cetăţii", a spus Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş.

Cetate Făgăraş

Cetatea Făgăraş satează de şase secole şi are 66 de încăperi pe cinci niveluri. A fost construită pentru apărare, dar după al doilea război mondial a devenit puşcărie.

„Între anii 1948-1960, în Cetatea Făgăraşului, a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţi politic. Cifra exactă nu se ştie, dar se pare că la Făgăraş au fost închişi între 600-1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact nici câţi au murit, fiindcă erau înmormântaţi pe ascuns", spune Gheorghe Dragotă, directorul Muzeului „Ţării Făgăraşului".

Bani pentru Cetatea Râşnov

500.000 de euro au fost folosiţi în acest an pentru refacerea totală a zidurilor prăbuşite ale Cetăţii. Primarul Râşnovului, Adrian Veştea a declarat că, pentru renovarea întregii Cetăţi ar fi nevoie de aproape 10 milioane de euro.

„Am reuşit să reabilităm aproximativ 15-20 % din Cetate. Acum pregătim un proiect, pentru obţinerea fondurilor europene, cu ajutorul cărora să reabilităm aproximativ trei sferturi, pe lista lucrărilor fiind incluse Turnul Gotic şi cetatea de sus", a declarat primarul Adrian Veştea.

Cetate Râşnov

Cetatea Râșnov datează din secolul al XIII-lea. A fost construită de locuitorii aşezării cu scopul principal de a se apăra împritriva tătarilor. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite