Braşovul, campion la pierderi în termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

CET Braşov a avut, anul trecut, unele dintre cele mai mari pierderi din ţară, respectiv de 50%. Braşovul se află pe locul trei în acest clasament al deficienţelor în sistemul de încălzire centralizată, după Vaslui şi Reşiţa.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a întocmit un nou studiu privind calitatea serviciilor comunitare de utilităţi publice, făcând şi bilanţul între calitate şi preţ. Unul dintre serviciile luate în vizor de IPP a fost termoficarea, capitol la care Braşovul este deficitar.

Deşi tendinţa la nivel naţional în anul 2009 a fost de reducere a pierderilor din sistemul centralizat de termoficare, la Braşov, situaţia este contrară. Astfel, conform datelor furnizate de IPP, pierderile de pe  reţelele CET Braşov au crescut la 50%, respectiv cu două procente mai mult faţă de 2008. Cu toate acestea, pierderile recunoscute de oficialii CET nu sunt decât de maximum 35%.

Bani pentru sisteme nerentabile

Aceste pierderi nu duc decât la creşterea preţului gigacaloriei şi implicit a subvenţiei acordată de la bugetul local pentru a menţine un preţ al încălzirii accesibil pentru populaţie. De subvenţionarea producţiei agentului termic nu beneficiază grosul populaţiei, care şi-a montat centrale individuale, de apartament, sătulă să rămână fără apă caldă şi căldură deşi era cu factura la zi.

„Problema subvenţionării agentului termic reprezintă în continuare una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă administraţiile locale în prag de iarnă, fiind necesare eforturi considerabile din partea bugetelor locale pentru a menţine tarifele gigacaloriei la valori suportabile pentru populaţie. Valoarea medie a subvenţiei acordate la nivel naţional în 2009 a fost mai mare faţă de 2008, crescând la 129,83 lei. Asemenea situaţii trebuie avute cu prioritate în vedere de edilii locali, deoarece reprezintă un efort considerabil asupra bugetelor locale, investind practic resurse într-un sistem nerentabil.", susţin reprezentanţii IPP.

Astfel, preţul gigacaloriei la Braşov a ajuns să fie de doar 184 de lei pentru clienţii CET, în primul rând, pentru că autorităţile au alocat o subvenţie de 176 de lei.

Cel mai mare cost al gigacaloriei în valoare absolută s-a înregistrat în continuare la Vaslui (412,67 lei), urmat de Zalău (375 lei), Focşani (348 lei) şi Timişoara (288,41lei).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite