Zeci de oameni trăiesc ca la ţară, în municipiul Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără apă şi fără drum. Strada Ciobanului din Braşov pare a fi ruptă din alt film. Deşi plătesc taxe şi impozite, o mână de oameni trăiesc mai rău ca la ţară. Pe strada Ciobanului nici măcar Ambulanţa nu poate intra, deşi în zonă locuiesc doi copii bonavi de leucemie.

Puţini dintre braşoveni îşi pot imagina cum ar fi să trăiască fără apă curentă, fără drumuri betonate, departe de civilizaţie. Un astfel de loc, uitat de lume, există într-un cartier al oraşului, unde zeci de familii trăiesc în condiţii greu de descris.

O fântână veche din 1832, construită de saşi, deserveşte întreaga comunitate de pe strada Ciobanului. De gaz, nici nu mai vorbim. Oamenii folosesc lemne pentru a face mâncare.

image

„Ne descurcăm foarte greu fără apă. Până acum am înghiţit numai minciuni de la autorităţi. Când plouă este foarte greu să ieşi şi să intri pe stradă şi cu toate aceste neajunsuri, plătim taxe şi impozite ca oricare locuitor din Braşov", a spus Dumitru Ungur, 46 de ani.

Păşune imporvizată

În plus, în zonă s-a creat o adevărată „păşune intravilană", unde locuitorii cresc oi, vaci, porci şi păsări, astfel încât întregul cartier este înţesat de excremente şi mizerie.

  

image
image
image

Pentru că nu au drum, copiii trebuie să parcurgă mai mult de un kilometru pe jos, pentru a pătrunde în civilizaţie şi a-şi croi drum către şcoală.

„Sunt în clasa a doua la Colegiul „Mircea Cristea". Mă trezesc dimineaţa, la 6.00 şi merg pe jos până în staţia de unde iau autobuzul care mă lasă la şcoală", ne-a spus Nicoleta Ungur, de 8 ani. Fetiţa este bolnavă de leucemie şi nu ştie ce înseamnă internetul. Viaţa ei se împarte între animale şi jocul pe păşune, alături de ceilalţi copii.

image

Strada Ciobanului este strada pe care nici Ambulanţa sau Pompierii nu ajung. „Acum câţiva ani am avut o urgenţă, a ars o casă. Maşina de Pompieri s-a împotmolit în noroi şi totul s-a făcut scrum. Avem şi doi copii bolnavi de leucemie în zonă şi de multe ori oamenii au fost nevoiţi să-şi ducă singuri copiii la spital", a spus Dima Dionisie, de 49 de ani.

Depozit de gunoaie

image

Deşi se regăseşte în planul urbanistic al municipiului Braşov, strada Ciobanului a fost uitată cu totul de autorităţi. Aici au fost depozitate deşeurile metalice de la marile uzine ale Braşovului. „Vin ţiganii şi sapă după fier vechi ca să-l vândă. Ne este frică de ei şi de aceea stăm şi păzim oile zi şi noapte. Acolo oamenii aruncă şi gunoiul. Uneori şi vidanjele vin să depoziteze deşeuri aici", ne-a spus Bogdan Kelemen, de 16 ani, îngrijitorul turmei de oi.

Primăria se scuză

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, susţine că autorităţile nu pot face nimic pentru a le uşura viaţa celor care îşi duc traiul pe strada Ciobanului. „Pe acea stradă sunt doar câteva case care aparţin de Primărie. În rest, terenul şi drumul sunt proprietăţi private. Acesta este şi motivul pentru care nu putem face nici lucrări de introducere a conductei de apă în zonă“, spune Sorin Toarcea

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite