Drepturi europene pentru asiguraţii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se pot obţine informaţii legate de formularele europene. Anual sunt alocate sute de milioane de lei pentru îngrijiri medicale în străinătate. Puţini sunt însă cei care ştiu că pot beneficia de ajutor prin intermediul formularelor europene.

Cel mai important formular este E112. Pe baza lui românii care plătesc contribuţie la sănătate pot beneficia de intervenţii chirurgicale şi tratament în străinătate. Oamenii trebuie să îndeplinească două condiţii: pe de o parte tratamentul să poate fi făcut şi în ţară, iar pe altă parte trebuie să demonstreze să starea pacientului nu permite aşteptarea efectuării procedurii în România. În plus, pentru a primi acceptul, bolnavul trebuie să ducă o hârtie cu acceptul clinicii din străinătate care se angajează să facă operaţie. Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, CNAS nu poate refuza să plătească tratamentul.

Pentru a primi acest formular omul trebuie să depună la Casă o cerere, o copie după actul de identitate (certificat de naştere pentru copiii sub 14 ani), un dosar medical din care să rezulte că tratamentul nu se poate face în timp util în România, dar şi o confirmare scrisă din partea clinicii din străinătate care urmează să îl preia pe bolnav.

Alte formulare importante

 E 104 este foarte util pentru cei care muncesc în străinătate, dar nu au vechimea necesară pentru a primi îngrijiri în caz de boală, de maternitate sau ajutor de deces conform legislaţiei fiecărui stat membru. În acest caz se pot cumula perioadele în care omul a lucrat în alte state europene şi a plătit contribuţia. Se completează acest formular cu vechimea din alte state şi se duce în ţara în care omul îşi are reşedinţa. Pe baza actului va beneficia de asistenţă medicală şi asigurări sociale.

E 109  permite familiei muncitorului care lucrează în străinătate şi plăteşte asigurare să primească îngrijiri medicale gratuite dacă oamenii locuiesc în alt stat UE decât cel în care lucrează ruda lor. Alături de acest formular, se completează şi E 108 care spune cât timp se vor acorda îngrijirile medicale.

 E 126 este un formular pe baza căruia asiguraţii îşi pot recupera banii cheltuiţi pe tratamente în străinătate. Oamenii care plătesc contribuţia de sănătate în România şi în timp ce se află în altă ţară UE, au nevoie de spitalizare, dar nu au card european de asigurat, plătesc din banii lor serviciile medicale. La revenirea în ţară completează E 126 şi îşi pot recupera banii. Cel puţin parţial, deoarece unele servicii pot fi mai scumpe şi străinătate, iar CNAS nu decontează decât valoarea lor din România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite