Abuzurile Casei de Asigurări pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de braşoveni au primit acasă titluri de executare silită, fără să fi fost anunţaţi, în prealabil, că sunt datori. Avocaţii din Braşov sunt de părere că instituţia a acţionat cu rea credinţă, lăsând penalizările şi dobânzile să curgă ani în şir.

Tot mai mulţi braşoveni încep să câştige, în instanţă, războiul cu CAS-ul. Şi asta, deoarece instituţia a făcut grave erori în declanşarea procedurii de executare silită. „Apărarea principală se bazează pe reaua credinţă a Casei de Asigurări de Sănătate, care a emis titluri executorii fără să existe o somaţie prealabilă, prin care oamenii să fie anunţaţi că sunt datori. În plus, o instituţie a statului nu trebuia să aştepte chiar şi patru ani şi să lase penalităţile să curgă. Trebuia să anunţe omul după un an că este dator. Ei au făcut-o în al doisprezecelea ceas, chiar înainte să se împlinească termenul de prescripţie de cinci ani. Nu asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă o instituţie a statului faţă de cetăţeni", ne-a declarat Vladimir Ciolacu, avocat în Baroul Braşov.

Penalităţi ilegale?
Şi faptul că au fost aplicate penalităţi este discutabil. „ Legea spune că nu poţi să aplici penalizări dacă între instituţie şi persoana care are datorii nu există un contract. Acest lucru se poate discuta de la caz la caz. Dacă nu există un contract atunci nu se pot pune penalităţi", a mai spus Vladimir Ciolacu.
Reprezentanţii CAS au susţinut că un astfel de contract este în virtutea legii, adică era cunoscut faptul că oamenii trebuie să plătească acele contribuţii la stat.

Calcule ciudate
O altă problemă o reprezintă faptul că nu se ştie cum au fost făcute calculele din care au rezultat sumele finale de plată. „ Eu am două cazuri în lucru. Am solicitat în instanţă să ni se prezinte modul în care au fost făcute calculele şi cum au ajuns penalizările să depăşească cu mult suma datorată. De exemplu, într-unul dintre cazurile mele, restanţa cu tot cu penalizări este de patru ori cuantumul pensiei persoanei respective. Datoria efectivă este cât o pensie, iar restul sunt penalizări", a mai spus Vladimir Ciolacu.

În tot acest timp, CAS-ul nu a dat un răspuns clar şi nici nu şi-a recunoscut greşeala. „Deocamdată nu pot da un răspuns. Am avut discuţii pe această temă cu specialiştii de la departamentul juridic şi urmează ca ei să dea un comunicat. Vom face recurs la soluţiile instanţelor", ne-a declarat Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt al CAS Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite