CAMPANIE Braşov: Neajunsurile ne alungă olimpicii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alice Neacşu şi mama ei sunt cele mai bune prietene. Foto: Bogdan Crăciun.
Alice Neacşu şi mama ei sunt cele mai bune prietene. Foto: Bogdan Crăciun.

Alice Neacşu a terminat clasa a XI-a şi are la activ rezultate excelente la olimpiade. Sătulă de sărăcie şi de inechităţi, tânăra este hotărâtă să plece din România.

Alice Neacşu are 18 ani şi este eleva Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă". În cei trei ani de liceu a reuşit să obţină mai multe premii importante la limba germană. În clasa a XI-a, tânăra a reuşit să obţină cea mai mare performanţă a sa: a obţinut locul I la faza judeţeană de limba germană-avansaţi şi menţiune la faza naţională a competiţiei.  Alice s-a îndrăgostit de germană încă din copilărie, când mama ei a înscris-o la o grădiniţă cu program intensiv în această limbă.

„Limba germană mi-a plăcut dintotdeauna. Mi se pare că are o logică frumoasă şi, din această cauză, este uşor de înţeles şi învăţat. Îmi plăcea şi matematica. Sunt atrasă în general de lucrurile cu logică şi aplicabilitate, la care se văd rezultatele şi în practică, nu doar în teorie", explică tânăra.

Nu a fost lipsită de griji

Adolescenta nu a avut până acum o viaţă lipsită de griji şi responsabilităţi. Părinţii ei sunt despărţiţi de mai bine de opt ani, iar Alice nu şi-a mai văzut de doi ani tatăl plecat în Spania. În tot acest timp, tânăra a fost întreţinută de mama ei, cu un salariu care nu depăşeşte 1.000 de lei şi o pensie alimentară mică.

Şcoala, o prioritate

Cu o situaţie materială precară, mama tinerei din Rupea a făcut eforturi mari pentru ca fiica sa să poată urma unul dintre cele mai bune licee din Braşov. Toate eforturile i-au fost însă răsplătite de tenacitatea şi ambiţia fiicei sale. Alice a avut mereu rezultate foarte bune, care au culminat cu performanţele de la olimpiade.

„Mama nu se plânge, eu nu ştiu niciodată când îi este greu, deşi ţine în spate toate grijile. Suntem foarte bune prietene  şi ne sfătuim reciproc. Mama a făcut în aşa fel încât nici să nu simt lipsa tatălui, deşi câteodată mă gândesc că ar fi frumos să fie şi el prin preajmă", spune tânăra.

Alice stă în internat de trei ani, însă nu tânjeşte după camera ei sau propriul spaţiu de studiu. S-a adaptat uşor condiţiilor şi şi-a făcut mulţi prieteni. Ca oricărui tânăr, îi place să asculte muzică sau să iasă în oraş, dar niciodată nu îşi satisface aceste mici plăceri în timpul orelor dedicate învăţatului. „Îmi place foarte mult să citesc. Citesc cam tot ce îmi cade în mână. Citesc mult şi în germană, tot felul de romane", mai spune Alice.

Lista dorinţelor nu este lungă, dar multe dintre acestea rămân neîmplinite din cauza dificultăţilor materiale. „Mi-aş dori un laptop pentru a-l folosi când sunt în Braşov la internat pe timpul şcolii şi mi-aş dori să îmi permit o vacanţă cu mama undeva, cum fac restul familiilor", spune Alice.

Cu o modestie ieşită din comun, Alice spune că nu a făcut eforturi prea mari pentru a obţine performanţe la olimpiade. „Nu mi-a fost greu, nici foarte uşor. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung la performanţă şi nici nu mi-am dorit neapărat, pot spune ca a fost un «accident» pentru care am muncit cu plăcere, fără să depun efort", explică eleva.

Vrea o carieră în Germania

La doar 18 ani, tânăra este convinsă că pasiunea şi devotamentul sunt calităţi pe care România nu mai ştie să le aprecieze. „Îmi doresc să urmez o facultate de pshologie sau de asistenţă socială, în Germania, poate printr-o bursă.

Îmi doresc să câştig suficient, astfel încât să nu mai fiu nevoită să renunţ la lucrurile pe care mi le doresc din cauza lipsei banilor. Tot ce vreau este o viaţă decentă, nu îmi doresc lux sau opulenţă, iar în România, din păcate, munca şi performanţa nu sunt răsplătite", este de părere Alice.

Hotărârea de a pleca din ţară a tinerei este susţinută şi de mama acesteia. „Chiar dacă îmi va fi foarte greu, o susţin în decizia ei pentru că în România şansele unui tânăr capabil de a reuşi sunt aproape zero", spune Sabina Căbaş, mama tinerei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite