Bălării şi gunoaie, în loc de blocuri ANL, un proiect Elena Udrea la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Stelian Grajdan
Foto: Stelian Grajdan

La începutul lui 2010, edilii, în frunte cu Elena Udrea, promiteau construirea a 400 de locuinţe prin ANL în locul vechii unităţi militare din cartierul Bratolomeu

Anul trecut, unitatea militară de pe strada Agricultorilor a fost rasă de pe faţa pământului, întrucât se afla într-un stadiu avansat de degradare.
Predarea terenului de peste 10.000 de metri pătraţi municipalităţii a fost făcută cu mare pompă în prezenţa Ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, şi a ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Atunci, a fost semnat şi protocolul între cele două ministere şi primărie în vederea construcţiei unor blocuri prin ANL în respectivul loc. În total, în noile imobile din locul unităţii ar fi urmat să se mute 400 de familii.

S-au evaporat banii?!

Mai mult, în iulie 2010, Elena Udrea a revenit la Braşov şi a vizitat şantierul de pe strada Agricultorilor. Udrea a discutat chiar şi cu arhitecţii Braşovului pentru a identifica cel mai bun concept de blocuri, care să se încadreze în peisaj, mai ales că mini-cartierul este amplasat în vecinătatea Bisericii Evanghelice, important monument istoric al Braşovului.
Potrivit declaraţiilor făcute de ministrului Elena Udrea, lucrările ar fi trebuit să înceapă încă din 2010, deoarece, susţinea aceasta „fonduri există, atât de la bugetul de stat, cât şi din încasările rezultate în urma vânzărilor de locuinţe ANL deja construite". Costul estimat al tuturor celor 400 de apartamente era de aproximativ 10 milioane euro, iar 120 de locuinţe urmau să fie repartizate unor militari din Braşov.

Citiţi aici ce a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului în iulie 2010

Foto: Stelian Grajdan

Click pe poze pentru a vedea cum arată acum cartierul ANL promis de Elena Udrea

Haznaua boschetarilor

Vizita sa a rămas însă, o amintire neplăcută mai ales pentru vecinii măreţelor blocuri promise. De mai bine de un an, de când s-au încheiat demolările, locul a devenit o pârloagă, unde bălăriile au ajuns să aibă aproape doi metri, numai bun de depozitat gunoaiele, dar şi o hazna pentru oamenii străzii. Cei mai nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă sunt locatarii care locuiesc în imobilele de pe strada Lungă nr. 257. „Să ne lase cu blocurile. Să vină să ne facă gardul înapoi, că ne-au invadat boschetarii. Din păcate, nu se face dreptate, ci doar hoţii. Au vrut să ne dărâme întreg gardul, dar am reuşit să salvăm o bucată din el. Cei de la Primărie nu ne-au băgat în seamă când le-am cerut să repare ce s-a stricat, tratându-ne foarte urât", s-a plâns Maria Rătărescu, care locuieşte în casa de lângă câmpul plin de bălării.
Vecinul acesteia, Ioan Chifu, s-a chinuit să încropească un gărduţ, măcar în faţa geamului, dar, odată cu venirea iernii, ţambrele le-au făcut cu ochiul boschetarilor, care au luat tot lemnul şi au făcut foc pentru a se încălzi. „Mi-au mai luat şi tabla de pe o magazie, iar acum vin şi-şi fac nevoile chiar lângă casă. Boschetarii nu au lege şi nici ruşine şi din păcate, nici cei de la primărie nu ne sar în ajutor", a explicat bătrânul.

Oamenii sunt nemulţumiţi că acum curtea lor s-a transformat în drum public. „Suntem ai nimănui şi mâine, poimâine o să ne trezim cu boschetarii în casă, mai ales că în spate e şi un centru de colectare a fierului vechi şi ne bocăne în cap toată ziua, ba mai mult dau şi foc la cauciuri sau plastice pentru a scoate fier. Pur şi simplu nu mai avem linişte şi autorităţile nu ne bagă în seamă, chiar dacă suntem proprietari cu acte în regulă şi plătim impozite", a completat şi Floarea Săbătuş.

Au cerut amenajarea unui parc

Totodată, mai mulţi locatari din zonă au depus şi un memoriu la Primărie în care au solicitat amenajarea unui parc în zonă, fiindcă singurele locuri de agrement din cartier sunt la o distanţă considerabilă, în zona de blocuri. „Ar fi ideal să se facă un parc şi o grădiniţă, dar din câte ştiu acestea sunt proiectate în acest nou cartier, dar vor fi destinate doar celor care locuiesc în acele blocuri şi nu pentru restul oamenilor", ne-a spus şi Mihaela Molnar.


Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, ne-a declarat că proiectul blocurilor ANL rămâne bătut în cuie şi acestea se vor construi, numai că demersurile birocratice au fost de durată. „Noi am întocmit documentaţia necesară, iar, acum, este în curs de avizare la ANL. Cel mai probabil, până la finele săptămânii, se vor încehia procedurile, iar reprezentanţii ANL se vor apuca de treabă şi desigur, vor îngrădi şi locul", a explicat Sorin Toarcea. Acesta a mai precizat că în perioada următoare Poliţia Locală îşi va intensifica patrulele în zonă pentru a veni în sprijinul locatarilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite