Braşovenii care nu şi-au asigurat casele nu vor primi amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovenii care nu  şi-au asigurat locuinţele pot răsufla uşuraţi. Primăria nu îi va amenda deocamdată. La Braşov, doar 12% dintre proprietarii de apartamente şi case au încheiat poliţe de asigurare obligatorie.

Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezasterelor Naturale (PAID), la Braşov au fost încheiate doar 24.319 poliţe de asigurare, din 229.301 locuinţe aflate în judeţul Braşov. În ceea ce priveşte amenzile, însă, situaţia este din ce în ce mai „în ceaţă" pentru autorităţile locale.

„Conform ultimului comunicat de presă dat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, data de la care primarii, prin compartimentele de specialiatate, pot acorda amenzi este 5 august 2011", ne-au transmis reprezentanţii PAID.

Legislaţie ambiguă

Reprezentanţii primăriei susţin că le este imposibil să pună în aplicare legislaţia, având în vedere că există câteva articole contradictorii în legea 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiile.

Pe de o parte, în articolul 3, alineatul 1 al legii 260/2008 se precizează că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor legii, publicate în Monitorul Oficial în data de 6 mai 2011, persoanele fizice sunt obligate să îşi asigure locuinţa.

Pe de altă parte, în articolul 33 se precizează următoarele: „Pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor pâna la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)", se arată în lege.

„Cele două articole se bat cap în cap. Am cerut câteva lămuriri la Ministerul Administraţiei şi Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor, dar nu am primit încă niciun răspuns", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Amenzile sub semnul întrebării

Şi în ceea ce priveşte acordarea amezilor, legea este neclară. În articolul 30, alineatul 3 legea se contrazice stipulând constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către primari şi de către persoanele împuternicite de acesta, pentru ca la alineatul 5 să se scrie că amenzile contravenţionale sunt aplicate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

„Nu pricepem, în acest caz, cum se împart amenzile pe care le dăm noi şi cele pe care le dă CSA-ul. În plus, am cerut şi recomandări legate de formularul de stabilire a contravenţiei", a mai spus Toarcea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite