Şeful APIA Braşov, trimis în judecată de DNA într-un caz de fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Stânea
Dorel Stânea

Directorul executiv al APIA Braşov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar în care mai sunt acuzate trei persoane, în legătură cu acordarea de fonduri europene pentru suprafeţe de teren agricol.

Dorel Longhin Stânea, director executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov, este acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În acest dosar mai sunt acuzaţi Elena Piticaş, Ovidiu Constantin Zamfir, asociat al unei societăţi braşovene, şi Gheorghe Franz, şeful Serviciului Control Teren din cadrul APIA Braşov. Anchetatorii au stabilit că, în 6 aprilie 2007, Elena Piticaş a depus la Centrul Judeţean Braşov al APIA, în numele lui Ovidiu Zamfir, o cerere pentru acordarea de fonduri finanţate din Fondul European pentru Garantarea în Agricultură (FEGA) şi Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), aferente schemelor de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007.

În solicitare, Piticaş a consemnat că societatea la care era asociat Zamfir exploatează 605 hectare de păşune pe raza satului Felmer,,judeţul Braşov. Zamfir a delegat-o pe Piticaş să solicite aceste fonduri şi i-a predat ştampila firmei.

În urma unui control administrativ al APIA Braşov s-a stabilit că terenurile declarate în această cerere erau mai mari decât suprafeţele blocurilor fizice corespunzătoare, astfel că firma a primit ilegal fonduri în valoare totală de 88.254 lei.

Terenurile pentru care fusese solicitată subvenţia respectivă fuseseră arendate de la mai mulţi proprietari în baza unor contracte încheiate între aceştia şi societatea lui Zamfir, iar ulterior datele au fost modificate şi transferate unei alte societăţi, pentru care Elena Piticaş a făcut o nouă solicitare de fonduri europene în 8 aprilie 2008. Firma a obţinut, astfel, ilegal, fonduri de 321.584 lei.

Procurorii DNA îi acuză pe Dorel Stânea şi pe Gheorghe Franz că au înlăturat rezultatele unui raport de control realizat de inspectorii APIA în luna noiembrie 2008, prin care se constataseră nereguli şi au dispus, în mod nelegal, efectuarea unui nou control după ce au avut siguranţa că neregulile fuseseră remediate.

Ulterior, Zamfir i-a retras mandatul de reprezentare lui Piticaş, iar aceasta şi-a făcut propria firmă, cei doi devenind rivali în accesarea de fonduri europene pentru agricultură şi cerând bani în acest sens. În urma unui control al APIA s-a constatat suprapunerea terenurilor declarate de cei doi, astfel că ei au fost excluşi de la plata sumei de peste 275.000 de lei.

Prejudiciul creat în dauna bugetului general al Comunităţilor Europene este de 371.041,87 lei. APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 410.817,87 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene cât şi fonduri din bugetul naţional.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite