Se montează stenturi, la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angiograful va fi pus în funcţiune săptămâna aceasta, după ce a zăcut nefolosit de mai bine de doi ani. Aparatul de un milion de dolari va fi folosit pentru intervenţii de mare fineţe necesare persoanelor cu afecţiuni cardiace.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Braşov au solicitat un angiograf în urmă cu şapte ani. Timp de cinci ani nu au existat fondurile necesare pentru achiziţionarea unui astfel de aparat, chiar dacă la Braşov se tratau cardiaci şi din judeţele învecinate. Angiograful a ajuns la Braşov în septembrie 2008, însă nici atunci acesta nu a fost pus în funcţiune din lipsă de materiale consumabile.

Reprezentanţii spitalului au obţinut acum finanţare printr-un program naţional derulat de minister, iar cardiacii vor beneficia, în sfârşit, de servicii medicale performante. Primul pacient va fi operat joi. „Angiograful va funcţiona din această săptămână. Florin Orţan este specializat în cardiologie intervenţională şi el va fi cel care va monta stenturile. Până la sfârşitul anului vor fi efectuate 80 de astfel de intervenţii", a declarat Adrian Albotă, directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov. Din cele 80 de stenturi, 50 au fost cumpărate cu 167.000 de lei, bani alocaţi de minister, iar restul, din fondurile spitalului.

Se montează şi peace-maker

Programul naţional în care au fost incluse şi intervenţiile realizate cu angiograful de la Braşov subvenţionează şi montarea de stimulatoare cardiace. 12 aparate au fost deja montate de o echipă de medici specialişti din Bucureşti. „Prin programul naţional naţional s-au alocat 94.000 de lei, bani suficienţi pentru 41 de astfel de aparate. Intervenţiile vor continua în acelaşi regim", a adăugat Adrian Albotă.

Aparat complex

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter, în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor ce urmează a fi investigate.

Pe lângă diagnostic, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere care vascularizează inima.

Pacientul care apelează la angiograf are o alternativă vizavi de intervenţia chirurgicală. Înainte de investigaţie se face o anestezie locală, iar după angiografie este nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore. Tăietura măsoară sub un centimetru şi nu necesită sutură. Aparatul este foarte complex şi poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite