Alpinista care a realizat şapte recorduri mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crina Coco Popescu a primit, săptămâna trecută, titlul de „Comunicatul Anului", distincţie care anul trecut a fost obţinută de Raed Arafat.

Distincţia i-a fost acordată în cadrul galei celei de-a IX-a ediţii Romanian PR Award. În fiecare an este desemnată câte o personalitate a cărei realizări au marcat opinia publică.

„Am intrat în competiţie cu Campania «Noutăţi din viitor», la categoria Media Relations. Este vorba de campania prin care a fost finanţată participarea mea la expediţia din Antarctica în care, pe 24 ianuarie 2011, am făcut parte din prima echipă care a urcat Mt. Sidley- cel mai înalt vulcan al continentului. Am fost prima alpinistă din lume care a atins vârful, prima alpinistă din lume care a terminat Circuitul Seven Volcanoes şi cea mai tânără alpinistă din lume pe Mt. Vinson, cel mai înalt vârf din Antarctica", spune Crina Coco Popescu.

Are alpinismul în sânge

Crina „Coco" Popescu este născută în Bucureşti, însă s-a stabilit cu familia la Râşnov, pe când avea un an şi jumătate. Acum este elevă în clasa a X-a la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil" din Braşov. Ca sportivă este legitimată la Clubul Montan Altitudine Râşnov, fiind antrenată de tatăl ei, Ovidiu Popescu.

Tânăra a decis că va deveni alpinist încă de la vârsta de şase ani. „Atunci am fost cu părinţii mei pentru prima dată la Vârful Omul. Şi atunci am spus că asta vreau să fac. Ţinând cont că fac chestia asta 200 de zile şi nopţi pe an, e clar că ne place şi mie, şi tatălui meu. Muntele m-a atras de mică pentru că e un loc unde poţi să stai cu tine însuţi. Nu e o problemă că eşti singur, că nu ai cu cine vorbi. Te gândeşti la lucrurile pe care le-ai făcut, la cele pe care le vei face", spune Crina Popescu.

Tânăra a stabilit până acum şapte recorduri mondiale de vârstă, cea mai importantă performanţă fiind escalarea celor mai înalţi şapte vulcani din lume. Spune că nu a urmărit să devină faimoasă.
„Am vrut doar să-mi împlinesc dorinţele. Mi s-a întâmplat ceva nostim, toamna trecută. Eram la şcoală şi am fost sunată pentru un interviu. Am întârziat la oră, mi-am cerut scuze. Profesoara m-a întrebat cu cine am vorbit la telefon. Şi i-am spus că am dat un interviu. Profesoara a crezut că o iau peste picior şi m-a dat afară. I-am explicat după aceea. Nu ştia că sunt alpinista Crina „Coco" Popescu", mai spune adolescenta.

Premieră mondială

Adolescenta este prima alpinista din lume care a reuşit să termine circuitul Seven Volcanoes - cei mai înalți vulcani de pe cele șapte continente. Braşoveanca a făcut echipă cu alţi trei alpinişti: Alex Abramov, Mario Trimeri și Scott Woolams.
„Eram conștienți că suntem prima echipă ce urca pe acest munte și acest lucru l-am simțit când am căutat prin încercări repetate ruta către vârf. Am parcurs toată creasta, urmărind altimetrul, să vedem care este cel mai înalt punct al ei. Am găsit două vârfuri apropiate ca înălțime - cele mai înalte. Pe creastă eram legați în coardă și, în mod firesc, am fi ajuns într-o anumită ordine pe vârf. Așa că ne-am așteptat unii pe alții și am pus piciorul pe vârf toți în același timp, împărțind bucuria premierei", a declarat Coco la întoarcerea acasă.

Încă o mare provocare

Adolescenta vrea să fie de nota 10 şi la şcoală şi pe munte. „Acum trebuie să mă ocup să ajung cu «lecţiile» la zi. Următoarea expediţie va fi Atacama (5 noıembrie - 30 decembrie 2011), având ca obiectiv cinci vârfuri de peste 6.700 m, în 50 de zile. Dacă-mi reuşeşte înseamnă că fac un pas mare către reuşita Everestului din aprilie 2012. Pentru ca toate acestea să se poată realiza n-ajung antrenamentele. Trebuie o performanţă în găsirea celor dispuşi sau chiar doritori să-mi sprijine performanţa sportivă", mai spune tânăra.

Vulcanii pe care a urcat Coco

Ojos del Salado (6.893 m) - America de Sud
Kilimanjaro (5.895 m) - Africa
Elbrus (5.642 m) - Europa
Pico de Orizaba (5.636 m) - America de Nord
Damavand (5.610 m) - Asia
Mount Giluwe (4.368 m) - Australia
Mount Sidley (4.285 m) - Antarctica

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite