Date contradictorii în privinţa numărului de alegători din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu datele preliminare ale recensământului populaţiei din 2011, la Biroul Electoral Judeţean figurează cu 11.608 de persoane cu drept de vot în plus la nivel judeţean şi cu peste 25.400 de persoane cu drept de vot în municipiul reşedinţă. 

Potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), comunicate în data de 30 aprilie 2012 la Biroul Electoral Judeţean, în judeţul Braşov erau înregistraţi 517.008 de alegători, dintre care doar 461.053 aveau cărţi de identitate. Cei mai mulţi alegători sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, respectiv 253.438.

Dacă ar fi să comparăm aceste cifre cu cu datele parţiale ale recensământului populaţiei din 2011, când numărul locuitorilor judeţului Braşov a fost stabilit la 505.400 de persoane cu vârsta între 0 şi peste 18 ani, rezultă o diferenţă de 11.608 de persoane cu drept de vot. De asemenea, în municipiul Braşov, potrivit datelor obţinute de recenzori anul trecut erau 227.961 de locuitori, în timp ce la Biroul Electoral figurează 253.438 de alegători, diferenţa fiind de 25.477 cu drept de vot, anunţă mytex.ro.

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), diferenţele sunt explicabile prin faptul că indicatorii cu care operează cele două instituţii au rol diferit în evaluarea populaţiei. Mai precis, este vorba despre populaţia legală (care cuprinde toţi cetăţenii cu domiciliul legal în România la un moment dat) şi populaţia stabilă (calculată de către Institutul Naţional de Statistică şi care cuprinde cetăţenii care au o reşedinţă şi sunt prezenţi sau au declarat că vor fi prezenţi 12 luni neîntrerupt pe teritoriul României).

„După 1990, diferenţele între cei doi indicatori au crescut considerabil. Pentru România de azi, confruntată cu un fenomen masiv de migraţie externă, faptul că populaţia stabilă este sensibil mai mică decât populaţia legală, considerăm că tehnic nu trebuie să mai surprindă pe nimeni", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Braşov despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite