REPORTAJ Adopţia internaţională, salvare de la handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „Adevărul" vă prezintă poveştile orfanilor adoptaţi în străinătate şi care în România nu ar fi avut nicio şansă. Vlăduţ Duma s-a născut cu o gravă malformaţie, motiv pentru care a fost abandonat de părinţi. A fost adoptat în Italia, unde a fost recuperat şi duce o viaţă normală.

Vlăduţ a venit pe lume în 10 decembrie 1995, la Maternitatea Braşov. Băiatul s-a născut cu o gravă malformaţie la ambele picioare şi la mâini, denumită medical artogripoză (n.r. nu avea articulaţii).

Din acest motiv, pe lângă suferinţa pe care avea să o îndure din cauza bolii, micuţului i s-a luat dreptul de a fi iubit, fiind abandonat de părinţi încă de la naştere.

Aşa se face că primii trei ani din trista sa copilărie i-a petrecut în Leagănul de Copii din Braşov, alături de alte zeci de suflete dornice să fie luate în braţe şi ocrotite. Pe lângă handicapul de care suferea, tot în aceeaşi periodă, Vlad a fost depistat şi cu retard psihic uşor, urmând să fie recuperat numai printr-o afecţiune deosebită.

image

CLICK PE POZE PENTRU MAI MULTE IMAGINI CU VLĂDUŢ

Operat cu succes, în Italia

Chiar dacă totul părea pierdut, lui Vlăduţ i-a oferit o şansă.  „Când l-am văzut pentru prima dată pe Vlăduţ, pur şi simplu mi s-a rupt sufletul. Din acel moment am început să fac toate demersurile pentru a-i schimba viaţa", poveşteşte Azota Popescu, preşedinta Asocieţiei Catharsis.

În 1998, soarta lui avea să se schimbe graţie Asociaţiei Catharsis din Braşov, care în colaborare cu Asociaţia „Il Conventino" din Bergamo, Italia care i-au găsit o familie adoptivă.

Copilul a fost programat la Institutul Ortopedic „Rizoli" din Bologna, pentru o serie de intervenţii chirurgicale. De atunci, micuţul orfan avea să se transforme într-un băiat normal. Cu timpul, el a învăţat să vorbească limba italiană şi a fost supus mai multor tratamente de recuperare.

Primii paşi, la cinci ani

Viaţa micuţului Vlad a fost schimbată imediat după cele patru intervenţii chirurgicale realizate de medicul Onofrio Donzelli. Avea cinci ani când a mers prima dată pe propriile picioare, iar cadou de ziua lui a primit o pereche de pantofi.

Familia din Bergamo, care s-a oferit să-l adopte şi să-l ocrotească ca pe propriul lor fiu i-au oferit băiatului tot ceea ce avea nevoie. Mama lui adoptivă este Maria Antonia, originară din Spania, iar persoana căreia îi spune astăzi „tată" se numeşte Pietro şi s-a născut în Italia.

Ambii părinţi sunt bucuroşi că au avut şansa să-şi umple sufletele de amintiri frumoase alături de un copil minunat precum Vlăduţ. „Fiind adoptat de o familie italiană, băiatul a beneficiat de tratamente gratuite din partea statului de acolo", a precizat Azota Popescu.

A devenit un adolescent normal

Intervenţiile chirurgicale, recuperările, sprijinul material şi afectiv din partea părinţilor adoptivi l-au transformat pe Vlăduţ peste ani într-un băiat normal, care se bucură de viaţă. Copilul care nu avea nicio şansă în România are acum aproape 16 ani şi pasiuni ca orice alt adolescent. Băiatul înoată, cântă la chitară şi navighează pe internet.

Preşedinta Asociaţiei Catharsis l-a reîntâlnit pe Vlad, anul acesta, la Sărbătoarea Copiilor Adoptaţi, desfăşurată la Milano. Atunci a observat cât de mult a crescut, a aflat că îi place actoria şi că frecventează un cerc de teatru.

Carieră în chirurgie

Vlad este un băiat silitor şi îşi doreşte să urmeze o carieră în medicină. „Vreau să devin medic chirurg ortoped ca să pot opera copiii cu probleme şi să-i ajut să meargă. Vreau să le fac viaţa frumoasă şi mult mai simplă", a declarat Vlăduţ într-o convorbire telefonică.

Adopţiile internaţionale, stopate

Şansa copiilor orfani de a avea o familie care să-i iubească şi să le ofere cele mai bune condiţii de trai a pierit total în 2004. În contextul actual, foarte mulţi copii abandonaţi sunt uitaţi în centrele de plasament, pentru că nu există cereri de adopţii, în timp ce străinii şi-ar dori cu ardoare să ne crească copiii.

Sunt mii de copii în centrele de plasament şi nimeni nu-i cere în adopţie naţională din cauza vârstei, a etniei sau din cauza unor afecţiuni. Este mare păcat că nu pot fi «salvaţi» de străinii cu suflet", a declarat Azota Popescu, preşedinta Asociaţiei Catharsis.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite