Braşov: Administratorul firmei cu profit de 3,68 miliarde de euro rupe tăcerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Ionescu, administratorul firmei  „American European Marketing&Enterprise", a rupt tăcerea în cele din urmă, după ce a promis mai multor ziarişti că se va întâlni cu ei la începutul săptămânii. În pofida faptului că a refuzat să dea detalii asupra afacerii, acesta se plânge de campania de presă dusă împotriva companiei cu sediul-fantomă la Fântâna, chestiune relevată cititorilor „Adevărul“.

Cornel Ionescu susţine că s-a născut la Braşov şi că are studii făcute în Germania şi America, echivalente cu cele economice din ţara noastră. Plecat din ţară înainte de 1990, s-a întors după Revoluţie, iar din 1991 a făcut afaceri în comerţ. De ce a fost ales sediul la Fântâna?

„Am vrut să ne asigurăm securitatea, confidenţialitatea şi liniştea. Nu trebuie să ştie toţi unde pun eu capul să fac nani. Cei care vor să mă găsească mă găsesc, aşa cum aţi făcut-o şi dumneavoastră şi cum poate să o facă Poliţia sau reprezentanţii oricăror instituţii ale statului, iar cei care nu trebuie să mă găsească nu ne vor găsi. Rămâne de văzut dacă cei care nu trebuie să mă găsească mă vor găsi sau nu. În ceea ce priveşte zvonurile potrivit cărora firma ar fi una fantomă şi că derulăm afaceri îm mod ilegal, trebuie să precizez că firma există şi că ne desfăşurăm activitatea în mod corect. S-a pornit un capital social de 50 de milioane de dolari americani. Nu ne interesează să luăm credite. S-a încheiat la notar un contract de comodat între societate şi proprietarii casei, care de bunăvoie ne-au pus la dispoziţie spaţiul. Nici chirie n-am plătit, iar sediul a fost folosit, însă nu la modul în care se gândesc unii, adică intră şi pleacă nişte camioane. Deocamdată, organizarea firmei nu s-a încheiat în sensul că încă nu am ajuns la dimensiunea afacerii aşa cum am gândit-o noi de la bun început. Nu am implementat toate lucrurile la care ne-am gândit”, a declarat acesta mytex.ro. Practic, conform spuselor lui Cornel Ionescu, firma a lucrat din perspectivă americană, adică a realizat muncă de implementare şi a prestat nişte servicii, „dar nu am înregistrat venituri imediat sau din acel loc, ci din străinătate”.

CITEŞTE ŞI:

INS: Profitul de 15,47 miliarde lei al „firmei fantomă“ este unul aberant

Cocioaba cu profit de 3,6 miliarde de euro

Firma cu profit de 15 miliarde de lei, un mister şi pentru primar

Cheltuielile, suportate din buzunar
Această firmă, oficial, nu are cheltuieli.  „Avem cheltuieli însă ele sunt prea mici şi nu are rost să le contabilizăm”, explică „creierul” de la AEME. Practic, ori de câte ori firma are cheltuieli, acestea sunt suportate în nume propriu, particular, de oricare din acţionari.
Şi care este obiectul de activitate al AEME? „În afara ţării facem afaceri în domeniul financiar, cu legături la bursă, tranzacţii mobiliare şi alte instrumente financiare”, explică administratorul firmei. Cu alte cuvinte, AEME „plimbă” banii dintr-o parte în alta investindu-i în acţiuni tranzacţionate pe bursă şi în instrumente financiare. Detalii prea multe despre ce instrumente financiare operează firma nu a dezvăluit Cornel Ionescu, pe motiv că sunt confidenţiale, însă cele mai cunoscute produse de acest gen sunt contractele futures (tranzacţii bursiere care au ca efecte o aşteptare asupra evoluţiei viitoare a unui activ), investiţii în instrumente de capitaluri proprii, în titluri de creanţă, creanţe comerciale sau chiar plasamentele bancare.

ANAF i-a controlat, dar nu a dat niciun verdict
„După rezultatele obţinute în ultimii doi ani, pot spune că pentru noi poate că a fost mai bine că a existat criza. Întotdeauna vor exista unii care pierd şi unii care câştigă. Deocamdată, afacerea este într-o fază incipientă. Mai avem surprize plăcute şi pentru noi şi pentru alţii. Vrem să investim în construcţii, imobiliare, în industria petrolieră, dar şi pe piaţa cuponurilor valorice”, a mai declarat Ionescu pentru mytex.ro.
Cu toate acestea, Cornel Ionescu se află după cum spune într-o „situaţie neconvenabilă“ din cauza mediatizării firmei pe care o conduce. „Deja suntem cu cătuşele la mâini, invinuiţi şi condamnaţi pe toate canalele media pentru că vrem să ne păstrăm confidenţialitatea. Nu există prezumţia de nevinovăţie”. Chiar şi aşa, administratorul AEME nu se declară îngrijorat de faptul că instituţiile statului sunt gata să verifice toate operaţiunile firmei. „Societatea a fost verificată chiar anul trecut de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la Bucureşti. Nici cinci lei nu am primit amendă. Mai mult, nici până acum nu am primit concluziile finale ale controlului”, a încheiat Cornel Ionescu.

Acţionariatul companiei

Compania nu are nici un angajat, iar acţionarii sunt şapte persoane fizice de naţionalitate română şi germană: Cornel Ionescu (20%) - administratorul general al companiei, Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie (5%) şi Victoria Pintilie (5%).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite