Turnul Bathori din Cetatea Râşnov va fi redat turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Râşnov:  foto arhivă
Cetatea Râşnov: foto arhivă

Primăria Râşnov va inaugura miercuri, 30 mai 2012, ora 12.00, în cetatea Râşnov, Turnul Bathori şi zidurile grădinii cetăţii, după lucrările de restaurare executate în regim de urgenţă, în perioada 2011 - 2012. La eveniment este aşteptat şi ministrul Culturii, domnul Mircea Diaconu.

Cetatea este punctul de atracţie al oraşului Râşnov. Aceasta a fost la un pas de prăbuşire în urmă cu trei ani. Între timp zidurile distruse au fost reparate. Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov au investit peste 3 milioane de euro în cetate. Acum autorităţile locale vor ca Râşnovul să devină staţiune turistică de interes naţional, pentru a beneficia de o mai bună promovare.

Lift înclinat spre cetate

Anul acesta vor începe mai multe modernizări cu bani europeni. Un proiect aşteptat de ani buni este realizarea unui trenuleţ cu cremalieră (lift inclinat) care să urce din centrul oraşului Râşnov către cetate. „Am reuşit să cumpărăm Casa de Cultură, loc unde va fi un punct de plecare al liftului înclinat", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Liftul înclinat va avea o lungime de 165 de metri, pe o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade şi va avea două staţii. Aproape 12 curse pe oră vor putea fi făcute, capacitatea de transport fiind de 700 de persoane pe oră, având în vedere că în cabină pot urca 30 de persoane. Costul de utilizare al acestui lift este redus, deoarece va avea o contragreutate care va ajuta la urcare. Valoarea acestui proiect se ridică la 18,4 milioane de lei.

Locul ideal pentru filmele istorice

Prima menţiune documentară a Cetăţii de la Râşnov apare la un secol după alungarea cruciaţilor şi se referă la o puternică fortificaţie care rezistă asediului inamic şi salvează vieţile locuitorilor refugiaţi între zidurile sale şi datează din anul 1335, când în timpul unei invazii a tătarilor în Transilvania, Ţara Bârsei a fost pustiită în întregime.

În secolul al XVIII-lea, schimbarea situaţiei politico-militare din sud-estul Europei a determinat diminuarea interesului comunităţii râşnovene pentru întreţinerea cetăţii medievale. Mai mult, în 1802, un cutremur a distrus o parte din turnuri şi a grăbit transformarea cetăţii părăsite într-o ruină.

În cetate era ţinut doar un singur paznic care trebuia să anunţe prin bătăi de clopot izbucnirea incendiilor. Apoi, cutremurul din 11 noiembrie 1940 a afectat puternic cetatea. Renovarea devenea absolut obligatorie, dar a fost întârziată de război şi de anii tulburi ai instaurării regimului comunist. Practic, lucrările de refacere s-au desfăşurat în perioada 1955-1956.

Cetatea şi împrejurimile Râşnovului au intrat în istoria cinematografiei româneşti, fiind decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii, Mihai Viteazul şi Nemuritorii. În 1967, la Râşnov a fost realizat filmul Columna, o coproducţie româno-germano-italiană, nominalizat anul următor la ,,Globul de aur" şi la ,,Oscar" pentru cel mai bun film străin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite