Reguli pentru plata zilierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Adevarul
Foto:Adevarul

Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru.

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice reprezintă venit asimilat salariului pentru care se datorează impozit pe salarii, dar nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.

Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculează şi se reţine de persoana juridică (beneficiar al lucrărilor), prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneraţiei brute zilnice şi se declară în declaraţia 112 - Anexa 1, la secţiunea A "Creanţe fiscale"- 01.(602) - impozit pe veniturile din salarii, cumulându-se, după caz, cu celelalte impozite pe salarii, dar fără a completa pentru zilieri celelalte anexe din declaraţie.

Declararea şi virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut se efectuează de către beneficiarul de lucrări până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Fac excepţie de la prevederile de mai sus contribuabilii care îndeplinesc condiţiile, prevăzute la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, pentru declararea şi plata trimestrială a impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale, declară trimestrial în declaraţia 112 şi plătesc trimestrial impozitul pe veniturile din salarii inclusiv pentru zilieri, până la data de 25 a lunii următoare încheierii trimestrului, prin completarea şi depunerea unei declaraţii 112 pentru fiecare lună din trimestru.

Trebuie reţinut faptul că, numărul zilierilor nu se ia în calculul numărului mediu de salariaţi (excusiv 3) în funcţie de care se stabileşte termenul de declarare şi de plată lunar sau trimestrial. La calculul acestui număr se au în vedere numai salariaţii cu contract de muncă, declaraţi în declaraţia 112.

Beneficiarul lucrărilor are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, zilnic (exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor), în ordine cronologică, toţi zilierii, iar un extras al acestui registru, conţinând înregistrările din luna precedentă, va fi înaintat lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, Inspectoratului Teritorial de Muncă unde îşi are sediul. Registrul de evidenţă a zilierilor se distribuie, contra cost, de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite