„Război total“ pentru uzina Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Braşov a dispus luni seara înscrierea în Registrul Comerţului a acţionariatului din 2004, când Asociaţia Pro Braşov, al cărei preşedinte este acum Ioan Olaru, deţinea 80% din acţiunile uzinei.

Uzina Roman este singura fabrică din vechea gardă rămasă în picioare. Fosta uzină de camioane Steagu Roşu a fost privatizată în 2004. Atunci, Guvernul Năstase a cedat uzina Asociaţiei Pro Braşov care deţinea 80% din acţiuni. Restul erau împărţite după cum urmează: Universitatea „Transilvania" Braşov (2%), Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR 1903 (3%), Camera de Comerţ şi Industrie Braşov (5%) şi societatea comercială de origine malaeziană Pesaka Astana (10%).

Şase ani de procese şi acuzaţii grave

Asociaţia Pro Braşov a înfiinţat Societatea comercială Pro Roman şi astfel uzina a fost privatizată. Preşedinte al Colegiului de Administraţie a fost numit Ioan Neculaie.

În 2006, printr-o declaraţie la Registrul Comerţului, Neculaie a devenit acţionar majoritar şi a preluat 80% din acţiuni. Ioan Olaru îl acuză pe Neculaie să a preluat abuziv fabrica şi că acţiunile sunt ale Asociaţiei Pro Braşov. Au urmat şase ani de procese, după ce Ioan Olaru, preşedintele asociaţiei a contestat modul în care Neculaie a preluat uzina. Dosarul a fost strămutat în toată ţara, la Baia Mare, Alba şi în final la Craiova.

„Neculaie a reuşit printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere şi în cârdăşie cu cei care lucrau atunci la Registrul Comerţului să devină acţionar majoritar. Ne-am judecat ani întregi şi până la urmă ni s-a dat dreptate. Dacă eram în altă ţară, era legat în 24 de ore pentru ce a făcut. Vrem să facem un Parc Industrial la Roman şi vor aduce cele mai tari firme din Japonia. Vreau ca oamenii să aibă unde munci", ne-a declarat Ioan Olaru.

Luni, la Tribunalul Braşov s-a cerut revenirea la situaţia din 2004, iar instanţa a decis înscrierea la Registrul Comerţului a acţionariatului din momentul privatizării. Atunci Neculaie nu era acţionar majoritar. Sentinţa nu este definitivă.

Neculaie contraatacă

Omul de afaceri Ioan Neculaie susţine că nu a făcut nimic ilegal şi cere anularea sentinţei. „ Eu am preluat legal uzina Roman, după ce Asociaţia Pro Braşov nu a depus cei 320.000 de lei, aport la capitalul social. Instanţa nu a ţinut cont de nimic. Este o decizie a unui judecător cel puţin nebun. O să cerem suspendarea acestei sentinţe a Tribunalului Braşov şi vom face plângere penală la CSM împotriva acestui judecător. Avem şi drept de recurs. Acum capitalul social la Roman este de 40 de milioane de lei şi în aceşti ani s-au făcut investiţii de 240 de milioane de lei. Avem şi drept de retenţie. Practic, abia atunci când Asociaţia pro Braşov va plăti aceşti bani, va putea prelua uzina. S-a muncit pe brânci în aceşti ani La Roman şi spun aceste lucruri pentru că nu vreau ca muncitorii să se sperie", ne-a declarat Ioan Neculaie.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite