Râşnovul vrea să devină staţiune de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Râşnov:  foto arhivă
Cetatea Râşnov: foto arhivă

Primăria a semnat ieri un contract de finanţare prin care centrul oraşului va deveni pietonal şi va avea parcare subterană.

Principalul punct de atracţie al oraşului este Cetatea Râşnov. Aceasta a fost la un pas de prăbuşire în urmă cu trei ani. Între timp zidurile distruse au fost reparate. Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov au investit peste 3 milioane de euro în cetate. Acum autorităţile locale vor ca Râşnovul să devină staţiune turistică de interes naţional, pentru a beneficia de o mai bună promovare.

Lift înclinat spre cetate

Anul acesta vor începe mai multe modernizări cu bani europeni. Un proiect aşteptat de ani buni este realizarea unui trenuleţ cu cremalieră (lift inclinat) care să urce din centrul oraşului Râşnov către cetate. „Am reuşit să cumpărăm Casa de Cultură, loc unde va fi un punct de plecare al liftului înclinat", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Liftul înclinat va avea o lungime de 165 de metri, pe o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade şi va avea două staţii. Aproape 12 curse pe oră vor putea fi făcute, capacitatea de transport fiind de 700 de persoane pe oră, având în vedere că în cabină pot urca 30 de persoane. Costul de utilizare al acestui lift este redus, deoarece va avea o contragreutate care va ajuta la urcare. Valoarea acestui proiect se ridică la 18,4 milioane de lei.

Centrul oraşului va deveni pietonal

Un alt proiect care vizează Râşnovul se referă la reabilitarea şi modernizarea centrului istoric, prin amenajarea Pieţei Unirii ca zonă pietonală, construirea unui pasaj subteran sub această piaţă, a unei parcări subterane pe două nivele, precum şi refacerea infrastructurii străzilor adiacente. Valoare totală a proiectului este de 18,22 milioane de lei, din care 14,35 milioane de lei finanţare nerambursabilă. Cele două contracte vor fi semnate la începutul lunii aprilie.

Drum turistic, modernizat

Primăria Râşnov a mai obţinut şi 1,5 milioane de euro prin programul SAPARD pentru reabilitarea drumului care duce în cheile Râşnoavei. „Este vorba de pietruirea a 22 de kilometri de drum forestier, şi sper să ne ajungă şi pentru asfalatarea a doi kilometri din drumul către Cheile Râşnoavei. Drumurile care beneficiază de lucrările de reabilitare se află în zonele valea lungă, Pîrîul cu noroi, Nisipului, Pîrîiul cu Brazi, Valea lui Dobre, Mălăeşti şi Ţigăneşti", a declarat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Peşteră cu leduri şi fibră de sticlă

În 2010 la Râşnov a „fost scoasă la lumină" şi peştera Fundata. Accesul se face pe poteci speciale realizate din fibră de sticlă, iar iluminatul poate să păstreze acelaşi microclimat indiferent de anotimp. Zeci de specialişti au lucrat la modernizarea peşterii, care a costat 100.000 de euro. În fiecare lună, în peşteră au loc concerte de muzică simfonică.

Condiţii pentru staţiunile de interes naţional

Pentru ca un oraş să devină staţiune turistică de interes naţional trebuie să îndeplinească 19 criterii. Trebuie să aibă apă curentă, canalizare şi electricitate. Cele mai importante criterii ţin însă de condiţiile de cazare. O staţiune de interes naţioal trebuie să aibă minim 500 de locuri de cazare, aici nefiind incluse campingurile. În plus 30% dintre unităţile de cazatre trebuie să aibă între 3 şi 5 stele sau margarete în cazul pensiunilor. Solicitările se fac de către autorităţile locale, iar atestarea o dă Ministerul Turismului şi Dezvoltării.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite