Primul război mondial, reconstituit la Fundata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Festivalul Internaţional Militar Fundata 1916", cel mai important eveniment de reconstituire istorică din România pentru Primul Război Mondial, se va desfăşura la Fundata, în perioada 25 - 27 mai 2012!

Festivalul este dedicat luptelor desfăşurate între armata română şi armatele Puterilor Centrale, în Pasul Giuvala, în toamna anului 1916.

În Fundata există un monument, care este amplasat în curtea dispensarului din comună, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor" și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri. Obeliscul are ca ornament, în partea superioară și centrală, un chenar sculptat cu motive fitomorf. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief - atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916", scrie newsbv.ro

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite