O casă în Transilvania nu este pentru cei slabi de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta scrie Publicaţia britanică Financial Times, care îi avertizează pe englezii care vor o casă în Transilvania că au de luptat cu birocraţia, dar că frumuseţea peisajelor merită.

Publicaţia britanică titrează că În Transilvania, se găsesc de cumpărat case ieftine în satele săseşti idilice vechi de 800 de ani unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut, însă potenţialii cumpărători au de luptat cu practici netransparente, birocraţie, costuri ascunse şi o legislaţie în continuă schimbare. Mai ales în sate, acolo unde conceptul de agent imobiliar profesionist este, practic, "inexistent", notează publicaţia.

Citiţi aici întreg articolul britanicilor

Istoricul de artă Lucy Abel Smith, care organizează excursii turistice în România, a vizitat pentru prima oară satele săseşti în perioada comunistă şi a îndrăgit satul Richiş (judeţul Sibiu).

"În 2000 am cumpărat o dărăpănătură cu 5.000 de dolari. Apoi am mai cheltuit 30.000 de dolari pentru restaurarea ei", povesteşte Smith.În acelaşi sat, în prezent, o casă cu circa 10 camere, pe un teren de 2.000 de metri pătraţi, care include şi o livadă de pruni şi viţă de vie, costă 45.000 de euro (negociabil).

Vedeţi aici imagini inedite din satul Viscri

În satul Viscri (judeţul Braşov), datorită faptului că aparţine Patrimoniului Mondial al UNESCO, o casă mai mică ce costa 2.500 de euro în 1996 costă în prezent 60.000 de euro, nerestaurată. Implicarea Prinţului de Wales, patron al Fundaţiei Mihai Eminescu (MET), este, probabil, factorul care a adus în atenţia britanicilor aceste sate.

Citiţi aici despre uriaşa transformare a satului Viscri

Problema începe cu găsirea acestor proprietăţi, iat apoi cu restaurarea. Recompensa este însă pe măsură, mai scrie Financiat Times.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite