La Braşov sunt cele mai mari preţuri din ţară, dar salarii tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Adevărul
Foto:Adevărul

Braşovenii cumpără cele mai scumpe lactate, dar şi cei mai scumpi cartofi, morcovi sau varză deşi aceste legume sunt cu tradiţia în zona noastră. Preţuri mai mari sunt doar la Bucureşti. Cele mai mici preţuri la alimentele de bază sunt la Sibiu, după cum arată o analiză statistică.

La Braşov, cartofii noi s-au vândut cu 2,89 de lei kilogramul, iar cei de toamnă cu 1,25 de lei. În alte judeţe preţurile au fost şi cu 40% mai mici. Varza s-a vândut în primăvară cu aproape 3 lei kilogramul, în timp ce în alte judeţe nu a depăşit 2 lei. Morcovii s-au vândut la Braşov cu 2,5 lei kilogramul, în timp ce în alte judeţe preţul nu a depăşit 2 lei. Cel mai ieftin lapte costă la Braşov 3 lei kilogramul, iar cea mai ieftină telemea 16,75 de lei. Datele au fost furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică.

Nici la salarii nu stăm bine. Braşovenii au un venit mediu net de 1.457 de lei cu 100 de lei mai puţin decât media naţională.

Foto:Direcţia de Sratistică Braşov.

„Dintr-o analiză făcută în ultimele luni am constatat că, în rîndul acestor judeţe analizate, Braşovul are cam cele mai mari preţuri la alimentele de bază, cum sînt lactatele, legumele şi fructele şi carnea. Acest lucru este îngrijorător în condiţiile în care salariul mediu nominal la Braşov este sub media pe ţară, în timp ce atît Bucureştiul, cît şi Sibiul, Clujul sau Suceava - judeţe cu care sîntem mereu în concurenţă, au salarii medii mai mari. Cei mai scumpi cartofi sînt la Braşov. În ceea ce priveşte varza şi morcovii, preţuri mai mari ca la Braşov se găsesc doar la Suceava - şi acest judeţ fiind unul de tradiţie în cultivarea acestor legume. În Braşov şi Suceava sînt şi cele mai mici salarii dintre cele luate în calcul ", spune directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică, Mihaela Pîtea, citat de monitorulexpres.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite